вторник, 6 май 2008 г.

Недостигът на витамин D води до депресия при възрастните


Сред причините за недостига на витамин D е недостатъчното излагане на слънце. Снимка: sxc.hu

Недостигът на витамин D може да увеличи риска от депресия и други психични проблеми у възрастните хора, сочат резултатите от холандско изследване, цитирани от Франс прес.

Причините за недостига на витамин D, сред които недостатъчното излагане на слънчевите лъчи, малка физическа активност на открито, начинът на обличане и намаленият прием на витамини могат да са в основата на депресия, но и депресията може да е следствие от ниското ниво на витамин D, отбелязват изследователите от университета Врийе в Амстердам.

Изследването обхванало 1282 души на възраст между 65 и 95 години, като 169 от тях били засегнати от лека форма на депресия. Оказало се, че нивото на витамин D у депресираните е с 14 на сто по-ниско, отколкото у другите участници.

Изследването освен това показало, че недостигът на витамин D увеличава нивото на паратироидния хормон, а хиперактивността на паратироидните жлези често е свързвана с депресия.

Откритието може да е от полза при лечение на депресия, защото на ниското ниво на витамин D в кръвта и високото ниво на паратироидния хормон може да се противодейства чрез подходящ хранителен режим, приемане на калциеви добавки и по-дълго излагане на слънчевите лъчи.

Установихме, че от недостиг на витамин D са засегнати 38,8 на сто от мъжете и 56,9 на сто от жените, уверяват изследователите. Резултатите от изследването са публикувани в Archives of General Psychiatry. БТА

източник,06.05.08

0 коментара:

Публикуване на коментар