вторник, 6 май 2008 г.

ВИДЕО: "Един свят":когато снимаш с риск за живота


Фестивалът ще представи най-силните документални филми за човешките права

Диана Стоева

Утре се открива фестивалът за документални филми, посветени на човешките права "Един свят" www.bgoneworld.org , който се провежда за първи път в България. Той ще продължи в София от 7 до 11 май, после от 30 май до 1 юни ще в Благоевград, в Пловдив ще е по време на "Нощта на музеите", а през октомври ще дойде в Бургас и Велико Търново. Прожекциите в София ще са в Чешкия център, Дома на киното, Френския културен институт, Полския институт и НДК.

Международният фестивал "Един свят" съществува от 10 години, за първи път се провежда в Чехия под патронажа на Вацлав Хавел. Негов организатор е най-голямата фондация в Чехия "Човек в опасност", която работи в сферата на човешките права. Тази година фестивалът е гост и на Брюксел, Букурещ, Лондон, Любляна, Мадрид, Париж, Ню Йорк, Киев, Виена и Вашингтон.

"Това са истински истории, неща, които стоят извън информационния поток, който достига зрители и читатели", обяснява организаторът на фестивала Георги Христов. Докато вие четете тази статия, някой в момента насилствено става донор на човешки органи, друг е арестуван и малтретиран, само защото е хомосексуалист или си е позволил да изрази свободно мнението си. Тези филми не говорят за неща, случили се някога в миналото, а за неща, които се случват в момента. Интерсно е, че се опитах да намеря информация в българското интеренет пространство, свързана с темите, които филмите разглеждат, и почти не намерих - например за режимите по света, за Северна Корея, за Китай, за зверствата в Конго. А тези филми показват реалността, не пресъздадена и изкривена от медиите. Създателите им са били на мястото на събитието, участвали са, рискували са живота и свободата си, за да покажат истината."

Целта на "Един свят" е да зададе въпросите дали знаем какви са човешките ни права, как да ги отстояваме и как да не ги нарушаваме. За качеството му говори фактът, че всяка година се прави селекция от над хиляда филма. След края на фестивала всяка седмица в Чешкия център ще продължат да се излъчват филми, следвани от дискусия. В съпътстващата програма на феста ще има семинар за човешките права и изложба на чешкия световноизвестен фотограф Ян Шибик, свидетел на множество жестоки събития и войни.

Сред филмите, които не са за изпускане са "Писмо до Анна" от 2008 г. с Борис Березовски и Гари Каспаров за поредното брутално посегателство върху свободата на словото в Русия - убийството на Анна Политковская. "Фавела Райзинг или кралят на афрорегето" - филмът, носител - Награда за документален дебют на фестивала "Трайбека" през 2005 г., който наднича в задния двор на прочутия карнавал в Рио де Жанейро, "Сеулският влак" за бежанците от Северна Корея, които, хванати от китайските власти, ги връщат в Северна Корея, където го чакат затвор, газова камера, или принуждаване за донорство на човешки органи. Носителят на специална награда на журито в конкурса "Сънданс" 2008 "Най-великото мълчание: Изнасилвания в Конго", който показва шокиращи изповеди на няколко от стотиците хиляди момичета - жертва на масовите изнасилвания. "Цветът на усмивките" на Антоанета Костова и Георги Христов, който разкрива света на група деца на възраст от 7 до 13 години, лишени от родителски грижи. Героите на филма са заснети по време на първия им летен лагер на море в с. Българево.

Разберете още за фестивала лично от главният му организатор Георги Христов във видеоинтервюто.

Интервю с Георги Христов, организатор, Филмов фестивал "Един свят"

И,06.05.08

0 коментара:

Публикуване на коментар