понеделник, 12 май 2008 г.

Ечемик,овес и лук пазят от рак


500 грама плодове и зеленчуци - профилактичната дажба на ден

Д-р Атанас Михайлов


Близо 70 процента от случаите на рак имат пряка връзка с храненето - в менюто липсват храни, които да ни предпазят, а има твърде много, които отварят широко врата за болестта. Нашият разумен отговор е да увеличим приема на полезните.
Днес науката открива все повече растителни продукти, които убиват раковите клетки. Веществата, които те съдържат, са така мощни, както и лекарствата, използвани при химиотерапията. Те обаче нямат никакви вредни ефекти и, разбира се, не са токсични. Затова напоследък все по- често се говори за „хранителна химиотерапия”. Тя е особено ефективна, когато ракът няма никакви прояви, но в организма вече са се явили изменени клетки. Те още не са се превърнали в тумор, способен да прораства в тъканите и да дава разсейки. В този период е уместно менюто да включи храни като ечемик, овес, пшеница, ръж и лук. Последни проучвания сочат, че една разновидност на лука, така нареченият
сорт “шарлот”, е храна-лекарство
Отскоро той се продава и у нас в магазините ... Наред с него менюто трява да включва житни растения - овес и ечемик, които съдържат мощни противоракови вещества - амилан, бета глюкан и други. Бета глюканите се откриват в триците на житните растения и в клетъчната стена на дрождите. Най-голямо е съдържанието им в ечемика и овеса и в по-малки количества са в ръжта и пшеницата. Сериозно научно изследване на животни и хора доказа антитуморната активност на бета глюкана. В Япония веществото е лицензирано като ефективен имуностимулант срещу злокачествени заболявания. Два типа бета глюкан, получени при извличане от овес с гореща вода, се използват в Япония и Китай като традиционно антираково лекарство от 1980 г. Бета глюканите подобряват работата на имунната система, без да я активизират прекомерно. Те стимулират бойците на имунната система - фагоцитите, чиято задача е да прихванат и унищожат чужди за тялото бактерии, вируси и паразити. Същото действие имат и циановите съединения в семената и ядките. Те пък съдържат амигдалин. Развитието на рака
продължава от няколко години до десетилетия
През това време под въздействие на канцерогенни вещества в предраковите клетки са настъпили мутации - те са станали по- активни, издръжливи и образуват нещо като микротумор. Тези струпвания на злокачествени клетки не безпокоят човека и не могат да се диагностицират със сегашните технически средства.

По-късно в тях прорастват кръвоносни съдове и те се превръщат в истински злокачествени тумори. От първите мутации до формирането на тумора може да изминат и 40-50 години и през всичкото това време злокачествените клетки са много чувствителни към външни въздействия. Противораковите храни оказват защитно действие именно в тези стадии.
В организма на много хора се откриват скрити тумори като случайна находка при патоанатомично изследване след смърт поради друга причина. При 30-50% от жените, умрели между 30-50 години по различни причини, но не от рак, при внимателно изследване патоанатомите откриват предракови изменения в млечните жлези, а при 40% от мъжете на същата възраст подобни промени има в простатата.
И това не е всичко, 98% от хората имат микроскопични тумори в щитовидната жлеза. Оптимистичната новина е, че в повечето случаи
организмът ни държи в шах тези микротумори
не им дава шанс да се развият. И “хранителната химиотерапия” е най-мощното ни оръжие в този период. Противораковите молекули в полезните продукти блокират рака на всички стадии. Например в чесъна, цитрусовите плодове и зелето има вещества, защитаващи гените от увреди на първия стадий. Нещо повече, изотиоцианатите, които се съдържат в зелето и салатата кресон, включват в работа така наречената апоптозата - програмирана гибел на злокачествените клетки. А веществото със сложното название епигалокатехин галлат (което се съдържа в зеления чай) блокира прорастването на тумора в кръвоносните съдове, туморния растеж и метастазирането. В тази чудесна работа на зеления чай помагат малината, къпината и боровинките, които съдържат елагинова киселина. Дозите противоракови молекули в храните са достатъчни за защитата, ако се приемат в достатъчно количество - не по- малко от 500 грама плодове и зеленчуци за денонощие, а още по-добре е да са килограм. Има обаче и по-точни схеми (виж таблицата). Препоръчаните дози са важни за хора с наследствено предразположение за ракови заболявания.>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар