събота, 17 май 2008 г.

Исландска компания прави ДНК хорскоп


Зодиякът помага да се избегне смърт от генетични заболявания

Владислав ПУНЧЕВ



Структура на ДНК Снимка:Интернет

Ако се чудите към какви болести сте предразположени генетично или на какво може да обречете нероденото си дете заради уникалността на ДНК кода ви, лесно може да научите не само това, но и от какво евентуално може да починете. И всичко това е възможно благодарение на изготвянето на индивидуален ДНК профил.

Прави го исландската биофармацевтична компания deCode, световен лидер в изследването на човешкия геном. Услугата струва 636 евро (или 985 долара) и на практика почти всичко се прави онлайн. На адрес www.decodeme.com се дава заявка след регистрация и се плаща предварително. После се чака по традиционната поща да пристигне специален комплект с лабораторна шпатула за взимане на ДНК проба от слюнката. Пратката се пуска обратно на подателя – лабораториите в Исландия, които до 3-4 седмици те уведомяват на имейла, че резултатът е готов и с парола в електронното съобщение можеш да влезеш на сайта им и да научиш какъв е.

А той е в три части. Първата е най-малко интересна, от безспорни факти, като например какъв цвят са очите ти. Прави се не за друго, а за по-голяма достоверност на получените данни. Втората част е за географския произход на предшествениците ти в семейството – получава се чрез сравняване с огромна база данни на deCode. А третата е най-важната – показва каква е вероятността да се разболеете от рак, диабет, алцхаймер или сърдечно-съдово заболяване, както и още 25 болести, за които е доказана връзката с гените. Така можете да се отървете навреме от определени вредни навици преди да е станало фатално късно. Списъкът със заболявания обаче се актуализира непрекъснато.

И,16.05.08

0 коментара:

Публикуване на коментар