събота, 17 май 2008 г.

Човечеството преживява един от най-разрушителните си периоди




По данни на Зоологическото общество в Лондон от 1970 г. насам броят на дивите животни на планетата е намалял с около 25 – 30 %. На сушата животните са намалели с 25 %, в моретата и океаните – с 28 %, а в реките – с 29 %. Всяка година човек унищожава около 1 % от животните.

Според Зоологическото общество човечеството преживява един от най-разрушителните периоди на измиране на животинския свят. Основните причини за този процес са замърсяването на околната среда, селскостопанската дейност, нарастването на градовете, а също и ловът и риболовът.

Зоологическото общество заедно със Световния фонд за дивата природа съставя индекс “Живата планета”, в който по научни публикации и бази данни се проследява ситуацията с над 1 400 вида животни. Съгласно този индекс най-лошо стоят нещата с морските животни, чиято численост през 1995-2005 г. е намаляла с 28 %. Броят на животните, обитаващи сушата, е намалял от 1970 г. досега с 25 %. Най-много са пострадали рибата-меч и рибата-чук. Обитаващият река Янцзъ речен делфин може би е изчезнал завинаги. Тези данни бяха публикувани вчера на конференция в Бон на представители на държавите – страни по конвенцията на ООН за защита на биологичното разнообразие. Конвенцията беше подписана през 1992 г. с цел забавяне на процеса на унищожаване на животинския свят. Участниците в нея поеха задължението да постигнат значително снижаване на темповете на намаляване числеността на дивите животни до 2010 г.

Зоологическото общество обаче твърди, че правителствата на държавите-страни по конвенцията не са предприели достатъчно мерки за постигането на тази цел. Според обществото темповете на намаляване на популациите диви животни са намалели, но определената за 2010 г. цел няма да бъде постигната.

Според представители на Световния фонд за дивата природа през следващите 30 години промените в климата ще представляват сериозна опасност за животинския свят. Фондът предупреждава, че намаляването на броя на видовете животни ще повлияе негативно на живота на човека, по-специално ще се увеличават паразитите и вредителите, които унищожават реколтата.


БГНЕС, снимка: EPA/ALEJANDRO PAILLAHUALA

И,16.05.08

0 коментара:

Публикуване на коментар