събота, 17 май 2008 г.

Призоваха за специална защита на полярните мечки в Аляска


САЩ обявиха, че полярните мечки в Аляска са застрашен от изчезване вид и поискаха специална защита за тях, във връзка с глобалното затопляне и топенето на полярните ледове, предаде Франс прес.

"Днес, определям полярната мечка като застрашен вид по силата на закона за застрашените видове", каза министърът на вътрешните работи Дърк Кемпторн, който отговаря за националните паркове. Това решение е във връзка с "мащабното изчезване през последните десетилетия на полярния лед, който е жизненоважен за това животно", добави министърът.

Той предупреди, че според компютърни модели "арктическите ледове ще продължат да се топят и в бъдеще. "Доколкото мечките са уязвими от тази загуба на своя естествен хабитат, те вероятно според мен ще бъдат заплашени от изчезване в едно недалечно бъдеще, което в този случай е след 45г.", заяви още той.

Според научни изследвания по поръчка на министерството на вътрешните работи, две трети от полярните мечки ще са изчезнали до 2050г. заради топенето на арктическите ледове, дължащо се на глобалното затопляне на планетата.

БГНЕС, снимка: EPA/GARY KEMPER

И,май 2008

0 коментара:

Публикуване на коментар