четвъртък, 26 ноември 2009 г.

Свинският грип може да се окаже грандиозна корупционна афера !


Свинският грип може да се окаже грандиозна корупционна афера !

Експерти на СЗО, препоръчали обявяване на пандемия, получават заплати и от фармацевтичните компании, произвеждащи ваксини срещу вируса А (H1N1) !

Пандемията от свински грип може да се окаже една от най-грандиозните корупционни схеми, съобщи руският в. "Новие известия". Датски разследващи журналисти от местния вестник Information са открили, че експерти от Световната здравна организация (СЗО) са свързани с големи фармацевтични компании, забогатели от продажба на лекарства срещу заболяването. По време на разследването е установено, че много учени, които са членове и на различни комитети в СЗО, усърдно укривали, че получават пари и от големи фармацевтични компании.

Според данни на международната инвестиционна банка "Джей Пи Морган" фармацевтичната индустрия е спечелила тази година от продажбата на ваксини срещу вируса А (H1N1) над 7 млрд. евро. Големите западни държави са поръчали на няколко компании дози, които трябвало да стигнат или за цялото население, както направи Австралия, или за една трета от населението, както направиха Германия и други държави от ЕС. По официални данни жертвите на свинския грип по света са около 6000, докато средната годишна смъртност при епидемия от "традиционните" грипни щамове достига половин милион души, отбелязва изданието. Причината за преувеличената реакция на света към не толкова опасния свински грип е успешната пиар кампания, проведена от експертите на СЗО, твърди датският вестник. Някои от специалистите дори получават заплати от фармацевтични фирми.

СЗО обяви пандемия от свински грип по настояване на група експерти, оглавявана от холандския лекар Алберт Остенхаус. Холандското правителство предприе спешно разследване на неговата работа, след като стана ясно, че той получава възнаграждения от няколко фармацевтични компании, произвеждащи ваксини срещу свинския грип. Много други експерти в СЗО, настояли да бъде обявена пандемия, са съветници на фармацевтични гиганти като Roche, RW Johnson, SmithKline и Beecham Glaxo Wellcome, които също правят ваксини. Експертите получават заплатата за работата си там. След техния натиск СЗО прие резолюция на 7 юли т.г., с която бе даден старт на невиждана масова кампания за ваксинация, отбелязва датският вестник. Междувременно говорителят на здравната организация Грегъри Хартъл заяви, че е невъзможно СЗО да се откаже от услугите на водещи световни консултанти само заради това, че те имат финансов интерес от провеждането на кампании за борба с различни видове заболявания.

ПОСЛЕДСТВИЯ

Канадските власти изтеглиха стотици ваксини срещу свински грип на фармацевтичната компания GlaxoSmithKline(GSK) заради странични ефекти. В шест от случаите хората започнали да имат проблеми с дишането, падало им кръвното и им се подували езикът, гърлото, устните и очите. По стандарт при 100 000 ваксини само при един пациент има странични ефекти. Противогрипната ваксина на GSK не е била одобрена в Европа, съобщи Еуропа прес.

В много държави по света започна масова кампания за ваксиниране срещу свинския грип. Фармацевтичната индустрия е спечелила тази година от продажбата на ваксините срещу вируса A (H1N1) над 7 млрд. евро, изчислява международната инвестиционна банка "Джей Пи Морган".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар