събота, 14 ноември 2009 г.

10% здравна вноска е 100% печалба за няколко частни фонда !


10% здравна вноска е 100% печалба за няколко частни фонда !

Здравното министерство не можа да обоснове с изчисления и прогнози необходимостта от увеличението на осигуровката, знае само, че непременно трябва да се вдигне !

Янина Здравкова

10% здравна осигуровка от 2011 г., обяви здравният министър. Единственото сигурно е, че частните фондове, които ще получават отчисления от осигуровката, ще заложат най-вече на купуването на консумативи без никакви гаранции, че това ще доведе до калкулиране на по-разумни цени. Едно от големите мошеничества в здравеопазването в момента е именно цената на консумативите.

Снимка: Борислав Николов

В момента здравната каса не плаща за консумативите по 43 клинични пътеки. Няма пари и не е позволено по закон. За лапароскопски материали, винтове, импланти и още редица медицински изделия в ортопедията, неврохирургията, гастроентерологията си плащат лично пациентите. Цените са огромни, хаосът голям, бизнесът - сладък, а цели медицински специалности се изхранват от комисионите. Ако например на счупения крак на пациента трябва да се сложи винт, лекарят кара близките му да идат до еди коя си фирма и да платят 1000 лв. за винта. Част от тези пари се връщат при травматолога като комисиона. Ако пациентът пък е попаднал в друга болница, за същия винт, но назначен от друг лекар, може да му се наложи да плати 1500 лв.

Винтовете са вносни, от ЕС, със задължителния сертификат за качество. У нас се произвеждат абсолютно същите, на десетократно по-ниски цени. Проблемът е, че нямат въпросния сертификат, който се издава от специализирани лаборатории по белия свят, тъй като производителите им трябва да идат до Англия, например, и да получат документ за всяко свое изделие. У нас подобна лаборатория няма, което би задържало ниските цени и би улеснило употребата на по-евтини консумативи.

Дори са правени изчисления, че за да се покрият разходите за всички ортопедични и неврохирургични операции с български медицински изделия, годишно са нужни 2 млн. лв. Колко се дават от джоба на пациентите за вносни в момента - никой не знае. Но очевидно е десетки пъти повече.

Въпреки това от 2011 г. държавата вече е изчислила, че е най-добре да увеличи здравната вноска с 2% и общо тя да стане 10 %. И за да не се разклати евентуално съвземащият се от кризата бизнес,

новата тежест ще се поема изцяло от работещите,

без участие на работодателя. При положение че в момента абсолютно всички осигуровки, включително и 8-процентната здравна, се делят между работодател и работник, а някои се плащат изцяло от бизнеса. Част от увеличената вноска ще отива в частни фондове, които всички ние ще сме задължени да си избираме. А те, според здравния министър Божидар Нанев, ще плащат за въпросните консумативи. И тъй като досега не се е чуло държавата да е решила да уреди въпроса с евтиното родно производство, спокойно може да се предположи, че цялото население ще дължи по-висока вноска, за да плаща за скъпи медицински изделия.

Всички ние ще сме длъжни да плащаме повече, за да задоволим нечий фирмен интерес и за да се узакони поредната кражба от пациентите. Да, има теоретична вероятност частните фондове да успеят да свалят цените на медицински изделия, тъй като ще плащат за тях и нямат интерес от високи цени. На практика обаче и в момента доброволното осигуряване поема разходите за същите консумативи. Ред няма и дружествата са принудени да плащат цени, каквито от болниците решат да фактурират.

Това е просто един нагледен пример за здравната реформа, замислена от ГЕРБ. Партията, която управлява държавата, още не знае какво точно ще предоставя на хората с увеличената осигуровка. Не знае колко пари ще събере, нито колко са нужни на държавата, която също осигурява 4.5 милиона души - деца, възрастни и бедни. Още не е преструктурирала и системата, така че да се свият раздутите харчове и да се ограничи свръххоспитализацията, така че да се види колко реално пари са нужни на здравеопазването, за да функционира нормално. Единственото решено е хората да се натоварят с още една осигуровка и да я плащат на частни дружества. Ако някой е забравил - частни здравни фондове имат производители на лекарства - "Софарма" и "Търговска лига", бизнесмените Румен Гайтански и Христо Ковачки, а доскоро управител на такъв фонд беше и бащата на реформата - бившият здравен министър Илко Семерджиев. Там ще отиде публичният ресурс.

Това, което е ясно, е, че частникът работи за печалба. Когато става дума за задължително осигуряване, фондовете няма да имат право на такава, тъй като се финансират с обществени средства. Което значи, че те или изобщо няма да работят със задължителното осигуряване, или ще го правят по начин, който да принуди хората да се осигуряват и "доброволно" или да плащат кеш. Частните фондове нямат интерес да плащат за отчетените от болници и лекари услуги, защото така ще са постоянно на ръба на фалита. И съответно ще въведат такива рестрикции, че пациентите ще си

спомнят с умиление за лимитите на здравната каса

А на въпроса защо увеличението на вноската не се даде на здравната каса, която да плаща непоетите сега услуги, от МЗ отговарят, че с повече играчи на пазара ще се засили и контролът. Изумително - цялото това упражнение само защото държавата не може да контролира лечебните заведения, част от които са нейна собственост.

Най-циничното обаче е тоталната абдикация на държавата от здравното осигуряване. Тъй като няма пари за сектора, държавата вдига вноската. Паралелно с това продължава да трупа - от осигуровки - пари във фискалния си резерв. Които не се харчат за здравеопазване. В началото на 2011 г. в резерва ще има 1.5 млрд. лв. от вноски и увеличение на осигуровката. Защото догодина държавата ще даде за 4.5 милиона души, които осигурява, единствено 110 млн. лв. Останалите 830 млн. лв. отиват във фискалния резерв. Работещите ще внесем 1.5 млрд. лв., с което ще издържаме цялата система. А уж осигурителният модел у нас беше солидарен - плащат всички, получават нуждаещите се.

Вероятно това е планът и за 2011 г. 10% осигуровка, която важи само за работещите и самоосигуряващите се. Дължимото от държавата отново ще потъне някъде другаде. Не се знае обаче при това положение колко пари ще се съберат и дали системата няма да рухне поради липса на пари. Защото на книга вноската може да е и 100%, но държавата е тази, която трябва да стимулира гражданите да я плащат. А в момента тя прави точно обратното.

ВС / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар