четвъртък, 12 ноември 2009 г.

Испански специалисти твърдят,че са получили най-здравословния сорт вино !


Най-здравословното вино е в Испания

архив БНТ

12.11.2009

Най-здравословното вино е в Испания !

Испански специалисти твърдят, че са получили най-здравословния сорт вино в лабораторни условия. Учените са обявили резултатите от изследванията си в съвсем трезво състояние. Здравословният компонент на предлаганата от тях напитка се нарича резерватрол и е мощен антиоксидант.

Известно е, че прекалено многото опити да се докаже, че истината е във виното могат да имат нездравословен ефект. Но че има здравословен сорт вино, доказаха за пръв път в испанския център за изследвания “Долмар”. Разработената в него напитка е наситена максимално с резерватрол, познат и като “фитолексин”.

Учен: "Резерватролът е много мощен антиоксидант. Той влияе благотворно на кръвообращението. Смята се, че той предпазва и от образуването на тумори."

Съществена роля за това играят укрепващите здравето съставки: фосфор, калций и витамини като С и Е. Антиоксидантът е извлечен от растения и в него няма изкуствени добавки.

От лаборанорията се надяват, че новото вино ще бъде пуснато в масова продажба през следващата година. Германия и Холандия са сред държавите, които вече са поръчали големи количества от него.

Автор: М. Атанасов


бнт / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар