вторник, 1 декември 2009 г.

Геноцид към диабетиците !


Болните от диабет ще трябва да доплащат 8 лв. за опаковка инсулин !

София. От днес фирмата-доставчик на инсулин „Ново Нордиск” спира да доплаща разликата между цената на търговеца на едро и реимбурсната цена, определена от комисията по цени към Министерски съвет. Така от днес болните от диабет ще трябва да доплащат 8 лв. за опаковка, съобщи пред журналисти Теодора Захариева, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и председател на Български пациентски форум, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Досега фирмата е доплащала инсулина под формата на дарение. Търговската цена на едро на инсулина е 56 лв., а реимбурсната – 48 лв.
Заместник- директорът на НЗОК Албена Златарева посочи пред журналисти, че нямат официално писмо от фирмата защо от днес ще спрат да доплащат разликата. „Как се взе решение, че изведнъж те ще спрат да доплащат разликата”, попита тя. НЗОК в случая изпълнява своите задължения и изплаща на 100 % референтната цена. „Вие като медии трябва да отправите въпроса към законодателните институции кой ще поеме разликата по принцип за тези медикаменти, защото след месец – два ще ми зададете въпроса защо отново има такъв казус”, каза тя.
Галина ДИМОВА

АФ / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар