неделя, 1 ноември 2009 г.

Нанодиамантите са една от големите надежди на учените в лечението на рака !


С нанодиаманти борят рака

нанодиаманти

01.11.2009 / 19:50

С нанодиаманти борят рака !

Нанодиамантите са една от големите надежди на учените в лечението на рака. И най-големите изследавателски центрове в Русия, Америка и Япония експериментират с български диамантен прах. Страната ни е единственият производител в Европа на подобни наночастици. С тяхна помощ ракът може да бъде премахнат с 18 пъти по-малко количество лекарства. Ефектът на нанодиамантите беше представени по време на форум организиран от изследователската асондация Фасуми – България.

Те са плод на чиста случайност. След един погрешно изчислен взрив, вместо търсената сплав, получили прах. Диамантен. 20 години след щастливата грешка и стотици приложения в различни технологии, диамантът е на път да превземе медицината. Заради изключителният му афинитет към раковите клетки.

Проф. Ставри Ставрев: "Нанодиамантът не реагира със здравите клетки. Те са свободни, те са отпуснати клетки и не се привличат от нанодиаманта, докато туморните клетки салакоми, те го привличат и той вкарва химиопрепаратите вътре в тях."

Така полепнали по нанодиамантите, лекарствата отиват директно в раковата клетка без да тровят останалите. Освен липсата на странични ефекти, туморът умира с минимални дози от химиопрепарата. Технологията е до толкова обещаваща, че в момента се разработва от всички най-големи в изследователския свят. По-близо до клиничната практика засега, обаче, са някои ваксини. Като тази, разработвана от д-р Кеничиро Хасуми.

Д-р Кеничиро Хасуми – международна научно-изследователска фондация Хасуми – България: "Ние взимаме незрели имунни клетки от самия пациент и ги учим да реагират на антигените раковите. След това ги инжектираме в тумора и те активират имунната система да се бори с рака."

Д-р Хасуми има намерение да включи страната ни в клиничните изпитания на неговата ваксина. До сега 30 процента от болните в последен стадий са реагирали изключителн одобре на тази имунотерапия.

http://infocenter.bnt.bg

Автор: Мария Чернева


The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар