понеделник, 9 ноември 2009 г.

Кофеинът влошава съня часове по-късно !


Кофеинът влошава съня часове по-късно !

За работещите през нощта има още една лоша новина. Кафето,

което пият за да издържат будни до сутринта, им пречи да се наспят през деня, установиха канадски учени, цитирани от "Лайв сайънс". Кофеинът е най-широко използваният стимулат за противодействане на сънливостта, но той е с пагубен ефект върху съня на работещите през нощта, които трябва да спят през деня, а тогава биологичният часовник изпраща силни сигнали за будуване".

Изводите се основават на малко лабораторно изследване, обхващащо 24 души, разделени на две възрастови групи - от 20 до 30 години и от 45 до 60 години. Те прекарали две безсънни нощи в лабораторията, като получавали или таблетка кофеин или плацебо три часа преди да могат да заспят. Всички доброволци, които пили кофеин, спали лошо, особено по-възрастните. При тях сънят бил с 50 процента по-некачествен. И в двете групи кофеинът намалил ефикасността и продължителността на съня, дълбокия сън и фазата с бързи очни движения.

Предишни изследвания категорично доказаха, че работата през нощта е вредна за здравето. Новото изследване показва, че и изпитото кафе на нощна смяна пречи на почивката.

БТА / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар