четвъртък, 26 август 2010 г.

Лекари на бунт заедно с пациентите


Доктори и синдикати винят Дянков за дереджето в болниците

сряда,25 август 2010

София

Лекарите ще излязат на протест през септември и ще призоват пациентите да участват в него. Болниците изнемогват, а пари не им се отпускат. Вече никой не вярва на държавата. За това алармираха за пореден път днес от Българския лекарски съюз. Лекарите започват серия от срещи, включително и с пациенти, за да ги поканят да ги подкрепят.

На премиера се подава изкривена, невярна, както от финансова, така и от друг характер информация, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев след среща с ръководството на Българския лекарски съюз. По думите му кризата в здравеопазването има една обща генеза – неправилна философия на управлението на финансите на тази държава. Синдикатите и лекарите ще поискат среща с премиера Бойко Борисов, за да му обяснят, че причините се коренят във финансовия министър Симеон Дянков. Според Тренчев голяма част от тезите, лансирани от МФ в пространството, не са истина.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов е категоричен, че "за да се избегнат протестите, трябва да се осигурят достатъчно средства, за да се плати на болниците за свършеното до средата на годината в пълен размер и да се заплаща в останалата част на годината не по-малко от това, което е плащано миналата година".

Утре в 12 часа в Българския лекарски съюз разговорите за здравната система ще продължат на заседанието на Обществения съвет, в който ще вземат участие и представители на КНСБ и различните съсловни организации в здравеопазването.

Междувременно здравното министерство, което не плати половината от дължимото на болниците за преминалите по спешност болни, призна, че им дължи пари и обяви, че ще затегне още повече режима за преминаване през лечебните заведения по спешност.“Действително за месец юли Министерството на здравеопазването е превело 50% от субсидията за спешните отделения към болниците“, обявиха от министерството. Те обаче се оправдаха с това, че анализът на данните показвал завишаване броя на преминалите пациенти през спешните отделения. Така болниците взимали пари веднъж от касата, веднъж от министерството.

АСН / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар