петък, 20 август 2010 г.

Обезболяващият препарат Кетамин - антидепресант


Обезболяващо за деца има вълшебно действие на антидепресант

©



Кетамин, общо обезболяващ препарат, обикновено предписван на деца и домашни любимци, е също така високо ефективен в малки дози като антидепресант, съобщава vesti.bg..

Изследователи в Йейлския университет пишат в броя от 20 август на списание Science, че за разлика от повечето антидепресанти на пазара, при които са необходими седмици, преди да се почувства някакъв ефект, кетаминът може да започне да се бори с депресията за часове. "Това е като вълшебно лекарство - една доза може да подейства бързо и да продължи от 7-10 дни", според Роналд Дюмън, професор по психиатрия и фармакология в Йейл и старши автор на изследването.

Учените отбелязват, че кетаминът е пробван като бързо лечение при хора със суисидални мисли. Традиционните антидепресанти отнемат седмици, преди да подействат, пишат изследователите. Около 40 % от хората, страдащи от депресия не реагират на лечение, а много други се повлияват след много месеци или години опити на различни лекарства. Изследователите установили, че кетаминът подобрява подобното на депресия поведение при плъхове, възстановявайки връзките между мозъчни клетки, увредени от хроничен стрес.

Клиничната употреба на кетамин е ограничена, тъй като той се приема ултравенозно под медицинско наблюдение и в някои случаи може да доведе до кратковременни психични симптоми. Националният институт за ментално здраве установил в отделно изследване, че при близо 70 % от пациентите, резистентни на лечение с всякакви други форми на антидепресанти било установено подобрение в рамките на часове след приема на кетамин.

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар