вторник, 17 август 2010 г.

Орязаха безплатните здравни талони


За да намалеят злоупотребите в лечебните заведения

Орязаха безплатните здравни талони

Предлагат ново разпределяне на излишните бележки за изследвания


МОНИТОР
Пациентите са най-ощетени от преразходите и лимитите на талоните.
.
Намаляват заплатите на докторите
Ако до края на август не се стигне до споразумение със здравната каса, която вече ни дължи 1 млн. лева, остават две възможности – да намалим заплатите с 30% или да спрем всички плащания към доставчици на стоки и услуги, като оставим само заплатите. Това заяви вчера изпълнителният й директор Тихомир Бенев. За извършените дейности за юни болницата е получила от НЗОК 65% от полагащите й се средства.
.
Джипитата препращат в спешните кабинети
Когато нямат талони, но не искат да изпуснат пациентите си, джипитата директно съветват хората да отиват в спешните отделения на болниците, откъдето не могат да ги върнат. Д-р Райчинов беше категоричен, че само на опитността на личните лекари не може да се разчита, когато става дума за симптоми на заболявания, които могат да прогресират бързо, ако не се установят и лекуват в самото начало. Сред тях са диабет, простуди, които могат да доведат до тежки пневмонии, и дори скоротечни ракови заболявания.
.
Нова бактерия от Индия ни грози с пандемия

МОНИТОР
Проф. Тодор Кантарджиев
Нова бактерия, която настъпва от Индия и Пакистан и засега не се повлиява от нито един антибиотик, удря болни хора и причинява сепсис и менингит.През последните две години в български болници са засечени два микроба, носители на бактерии от този тип. Това каза за „Монитор” главният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Става дума за ентеробактерия, която произвежда т.нар. ензим "Ню Делхи метало-бета-лактамаза"(NDM-1). Засега няма известен антибиотик, който да й действа.За наличието й в България е твърде рано да се говори, коментира специалистът.Ученият разясни, че става дума за бактерия, която причинява заболявания на хора с някакъв имунен дефицит или тежко заболяване. Починалият пациент в Белгия е страдал от диабет. По думите му обаче бактерията може да съжителства мирно в човешкото тяло на относително здрав човек, без да му причини никакви здравословни проблеми. Ако обаче той се окаже с отслабнала имунна система, тя може да провокира сепсис, в резултат на който пациентът да развие менингит. Според специалиста по-обезпокояващо от бактерията, която все още не е непосредствена заплаха за нашата страна, е, че от година и половина, откакто започна кризата, не се финансира системата и програмата за контрол на инфекциите в болниците, заяви националният консултант по микробиология. Според него първата работа на лечебните заведения в условията на икономическа криза е да пестят от дезинфектанти и ръкавици, което създава реални предпоставки за увеличаване на вътрешноболничните инфекции.
.
Вкарват лекарите с гафове в регистър

МОНИТОР
Най-много са грешките в хирургията, твърдят пациентите.
Докторите, които допускат нееднократно лекарски грешки, да бъдат вписвани в специален черен списък. Тази промяна в Закона за здравето е внесена от няколко пациентски организации. Идеята им е подкрепена и от Българския лекарски съюз. В своеобразния регистър да се отбелязва и точно каква медицинска грешка е била допусната, до какво е довела тя и дали се дължи на неволно направен пропуск или е в резултат на неспазване на медицинските стандарти.Подобен списък само ще подпомогне да се очисти съсловието от колеги, които не си гледат работата качествено, коментираха от съсловната организация на лекарите. Чрез създаването на регистъра медицинските грешки ще могат да проследяват и анализират, за да не се повтарят отново, обясни Владимир Томов – председател на Националния алианс на хората с редки болести. Според представители на лекарския съюз регистърът е необходим , за да има повече яснота не само за доказаните лекарски грешки, но и да се изчисти името на медици, по чиито адрес се сипят обвинения с цел разчистване на лични сметки.Близо 7000 са жертвите на медицински грешки и вътреболнични инфекции в България всяка година, показва проучване на Световната банка, направено по поръчка на Националната здравноосигурителна каса. От общо 119 жалби, подадени в осигурителната институция, 32.13% са в резултат на медицински грешки, като 11.9% от тях са поради недостатъчна по обем лечебна дейност, а близо 6% са свързани със затруднен достъп на болните до лекар. Според проучване на Евробарометър 66% от българите се боят да влязат в болница, за да не станат жертва именно на лекарска грешка по време на лечението.

вм / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар