петък, 20 август 2010 г.

50 млн. лв. по-малко дава НОИ


50 млн. лв. по-малко дава НОИ заради промяната на болничните

20.08.2010

Такава е прогнозата на Христина Митрева до края годината за новата схема, според която работодателите поемат първите три дни

Управителят на НОИ Христина Митрева Управителят на НОИ Христина Митрева
С 50 млн. лева до края на годината ще намалеят разходите на НОИ за болнични в резултат от новата схема, по която работодателите поемат първите три дни.

Това прогнозира управителят на института Христина Митрева, цитирана от БНР.

От следващия месец в НОИ ще започне да функционира публичен регистър на работодателите и броят на болничните листове в предприятията.

Митрева обясни, че регистърът ще извади наяве и работодателите, които злоупотребяват за да пестят от заплати и като карат работниците да вземат болнични.

Подготвя се и друг

регистър, в който ще се вкарат лекарите и болниците, издаващи болничните листове,
защото се наблюдават сериозни диспропорции, обясни Митрева: "Много по-висок брой болнични листове от средното за страната имаме в Благоевград. Броят на болничните листове като брой е почти равен на Бургас. Нали разбирате, че Благоевградска област и Бургас са така доста различни, а всъщност броят на болничните листове е почти същият, там е и висока безработица."

За бизнеса е важно да има строг контрол, след като той плаща първите 3 дни от боледуването,

коментира Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК).

"Нашата идея е да се знае кой издава болнични листа, какво е числото на издаваните болнични листове, защото не е тайна, че съществува и такава практика, често необосновано се издават болнични листа, които са като средство за отпуска, почивка на работниците", отбеляза той.

До една година ще има електронен болничен лист
,

който ще стига от личните лекари и болниците директно в института и обезщетенията ще се плащат още по-бързо, а текущият контрол ще е по-ефективен.

Всички мерки ще намалят злоупотребите поне с 15-20%,

прогнозира Христина Митрева. Тя беше категорична, че пари за пенсии и обезщетения има и няма опасност от недостиг.

"С мерките, които предприемаме и националната агенция по приходите съвместно с НОИ, защото там също засилваме контролните механизми и проверките на некоректните осигурители, ние ще можем да наваксаме това неизпълнение на приходите, но даже и да има някакво неизпълнение, тези плащания са гарантирани от държавния бюджет", смята тя.вести.бг

Бг Таймс

0 коментара:

Публикуване на коментар