сряда, 11 август 2010 г.

Българският лекарски съюз е готов да стачкува срещу анексите


Автор: Мая Данчева

© Снимка: БГНЕС

Нови сътресения в здравеопазването

Българския лекарски съюз е готов да проведе ефективни протестни действия в началото на септември, ако здравната каса не отмени анексите за август към индивидуалните договори на болниците, с които се намаляват бюджетите им.

Директори на болници са притеснени, че ако не подпишат анексите за август към индивидуалните договори със Здравната каса, то тя няма да им доплати дължимите суми за изработеното в предишните месеци. В писмо до Българския лекарски съюз, директорът на здравната каса доктор Нели Нешева призова да не се провокира социално напрежение.

Според юристи на болници, ако анексите за август бъдат подписани ще се стигне до отмяна на договорката от февруари, когато Касата и болниците се разбраха тя да заплаща за всички извършени дейности след проверки.
Здравната каса дължи на болница "Св. Анна" например над 4 млн. лв по думите на директора д-р Димитър Димитров. Той не е подписал анекса.

Юристите обясняват също, че ако не бъдат подписани анексите НЗОК може да заведе искове срещу болниците, но те няма да имат основание.


бнр / The sensibler road

0 коментара:

Публикуване на коментар