четвъртък, 19 август 2010 г.

Летни препоръки за диабетиците


С нарастването на температурите, дългите дните през лятото и повечето дейности, които ни чакат, загубата на течностите в тялото нараства почти двойно в сравнение със зимните месеци.

Заедно с течностите, отделящи се от тялото чрез изпотяване или изпаряване, балансът на солта в тялото също се нарушава. Тези нарушения могат да доведат до поява на оплаквания като: отпадналост, безсилие, болки в мускулите, спазми и нарушен сърдечен ритъм. Затова боледуващите от диабет трябва да консумират повече течности и да внимават много с храненето. Не трябва да остават гладни дълго време и да ядат много наведнъж. Ползващите инсулин или лекарства за спадането на захарта не трябва да пропускат да се хранят в периода, в който въздействието на тези лекарства е най-силно.

Внимавайте с летните плодове!

Често срещан проблем през лятото при боледуващите от диабет е обилната консумация на вкусните летни плодове и на сладолед. Ягодите, черешите, пъпешът и другите плодове с високо количество калории и захар трябва да се консумират с докторска консултация, съобразявайки се с консумираните калории, съдържащи се в храната, приемана през деня. Когато тези плодове се консумират в допустимо количество, допринасят много ползи за организма. Но предозираната им консумация води до увеличаването на захарта в тялото и появата на оплаквания, свързани с това. За съжаление сладоледът, който е най-вкусната храна през лятото, също разваля баланса на захарта в тялото. Но диетичните сладоледи без захар могат да се консумират с докторски контрол и изчисляването на консумираните калории. Не трябва да се консумират много, защото, въпреки че тези хранителни продукти не съдържат добре познатата ни захар, в тях има захари с по-ниски калории като фруктоза (плодова захар), както и калориите на продуктите, от които се правят сладоледите.

Повече внимание за „краката” през лятото...

Грижата за краката през лятото също е много важна тема. Обуването на обувки без чорапи при диабетиците довежда до намаляване на чувствителността и стеснявания на съдовете. Това пък довежда до появата на рани по краката. Затова през лятото трябва да се носят удобни, ортопедични обувки - с вътрешен хастар, и чорапи, които не стягат. Краката трябва да се измиват и да се контролира дали има рани или промяна в цвета на кожата им. Не трябва да се върви с боси крака по пясък, каменисти места и равнинни местности. За да не изгорят на плажа, краката трябва да се покрият с тънък памучен плат. Краката и другите части на тялото трябва да се пазят от ухапвания на насекомите. Тези места с ухапвания може да се превърнат в извор на инфекции. Избягването на вредните слънчеви лъчи също е много важно. При боледуващите от загуба на чувствителност, което е свързано с диабета, могат да се получат изгаряния на кожата при продължително излагане на слънчево греене. Лекуването на тези изгаряния може да бъде много трудно. Боледуващите от диабет могат да стоят на слънце 20-30 минути в ранните сутрешни часове и преди настъпването на вечерта. Трябва да носят шапки и да се обличат тънко, докато са на плаж.

Почивка на планина Вместо много топлите и влажни местности, диабетиците трябва да избират местностите с по-малко количество влага и повече кислород. Повечето активни дейности и пропускането на часа на хранене причинява спад на захарта. Това е много опасно за боледуващите. Затова при дългите пътувания и разходки болните трябва да носят храна със себе си. Сънят също е много важен. Трябва да се спазва времето и продължителността на спането. Алкохолът също променя баланса на кръвната захар. Затова трябва да се консумират напитки без захар и алкохол.

16 August 2010,Monday

Д-Р МУРАТ ГЬОРГЮЛЮ

Заман / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар