понеделник, 2 август 2010 г.

Храни по БДС,но пълни с препарати


Храни по БДС,но пълни с препарати

02.08.2010 / 18:00

Месото, млякото, яйцата и въобще животинските продукти са безконтролно инжектирани с антибиотици и хормони. Сигналът за тревога бият от съсловната организация на ветеринарите. По думите им, антибиотиците и хормоните, които така поемаме с храната, влияят на човешкия организъм.

Ветеринарите предупреждават, че това в голяма степен е причината българите все по-трудно да влияят от антибиотици, когато са болни, защото организмът им е станал устойчив към лекарства.

Въпреки, че вече има стандарт кремвиршите и кюфтетата да са само от месо, не е ясно до колко то е чисто, предупреждават ветеринарите. Според тях, фермерите сами лекуват животните и не спазват необходимите срокове, които трябва да минат преди да ги заколят или доят.

Така от животните лекарствата преминават в телата на хората и ги правят устойчиви на антибиотици. Ветеринарите посочиха, че това е и основната причина, когато се раболеят, хората оздравяват все по-трудно.

Д-р Вяра Гришина, зам.-председател на Български ветеринарен съюз:
- В един момент се оказва, че нашият организъм е пренаситен с най-различни антибиотици, микроорганизмите са станали устойчиви на тези антибиотици и една банална инфекция в крайна сметка за едно 5-месечно бебе се превръща в драма.

Д-р Йордан Бойчев, председател на Български ветеринарен съюз:
- Всички собственици на животни имат съвсем безпроблемна възможност да си закупят и прилагат такива вещества без те да бъдат изписани от ветеринарен специалист, без да се следи за начина на тяхното прилагане.

Д-р Соня Спасова, Български ветеринарен съюз:
- Искам като отида да лекувам това теле - знам какво съм му сложила, ще кажа на стопанина колко време той няма право да го коли или колко време от тази крава, която аз съм лекувала с антибиотици, той не трябва да предава млякото на млекопреработвателния пункт.

Ветеринарите подкрепиха опасенията си със статистика. Според оповестените от тях данни, България е на второ място след Виетнам по резистентност към лекарства. Те настояха за законодателна промяна, която да регламентира отношенията им с фермерите. По думите им, заради липсата на контрол, съществува риск в месото да има вредни хормони.

Д-р Вяра Гришина, зам.-председател на Български ветеринарен съюз:
- Във Франция на месарите им пораснаха гърди. Това беше ефектът от прилагането на естрогени във фуража на прасетата и първи пропищяха именно съпругите на френските месари.

Ветеринарите бяха категорични, че налагането на контрол е спешно и задължително. Ако диалогът с тях не бъде възстановен, те заплашиха и с протести.
Автор: Цвета Младенова

бнт / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар