четвъртък, 21 април 2011 г.

Фламандският град Гент предлага оргинален метод за ограничаване на консумацията на месо


Всеки четвъртък - без месо!

Може и без месо

Може и без месо

За много хора месото е задължителен елемент от храната. Фламандският град Гент предлага оргинален метод за ограничаване на консумацията на месо. Всеки четвъртък в тамошните заведения е "вегетариански ден".

Все повече хора консумират все повече месо - това създава проблеми за околната среда в световен мащаб. Жителите на фламандския град Гент обаче се опитват да се противопоставят на тази тенденция. От две години насам в града се предлагат значително повече вегетариански храни. През 2009 г. стартира инициативата "вегетариански четвъртък", чиято цел е да изостри вниманието към екологичните проблеми, свързани с повишената консумация на месо, както и да промени навиците на хранене.

Макар "вегетарианският четвъртък" да не е задължителен, инициативата е получила значителна подкрепа досега. В над 35 училища на града, в 100 ресторанта и дори в "Икеа" са били преровени готварските книги, за да се намерят рецепти за вегетариански храни.

Плакат, рекламиращ кампанията в Гент


Плакат, рекламиращ кампанията в Гент

Отказът от месо носи ползи

"Ние не настояваме хората да минат към пълно вегетарианство, казва организаторката на кампанията Мелани Жак и допълва: Вегетарианският ден в седмицата е нещо, което е постижимо за всички, а ефектът за здравето на хората и за околната среда все пак е значителен."

Според изследване на един университет в Австралия, здравните норми изискват човек да приема само по 90 грама месо на ден. Средният белгиец обаче похапва значително повечко месо - над 240 грама дневно.

Точно това е накарало организаторите на кампанията чрез "вегетарианския четвъртък" да мотивират промени в навиците на хранене. "Ако консумацията на месо продължава да бъде такава, каквато е сега, и ако отделните страни не вземат мерки, в бъдеще ще възникнат сериозни проблеми", казва Мелани Жак.

Животновъдството замърсява повече от транспорта

Заради консумацията на месо в световен мащаб всяка минута биват убивани близо 115 000 животни, като тази цифра се очаква да се удвои през 2050 година. Животновъдството е оттговорно за 18% от всички емисии на парникови газове, което е повече от замърсяването, дължащо се на транспорта. ООН определи селскостопанското производство като източник на растящо напрежение.

Според организацията на ООН за прехрана и земеделие последиците от консумацията на месо за околната среда трябва бъдат в центъра на вниманието на политиката, когато става дума за проблеми като ерозията на почвата, климатичните промени, замърсяването на въздуха, недостигът на вода и замърсяването на водата, както и загубата на биологичното многообразие.

Автор: Х. Вендел, Б. Рачева

Редактор: Й. Йорданова


дв / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар