понеделник, 18 април 2011 г.

Най-малко 24 лв. струва от днес,18.04.2011 г. посещението в частен кабинет


Поне 24 лв. за доктор

Минимална цена за преглед въведе лекарският съюз


Край на евтините прегледи при доктор. Най-малко 24 лв. струва от днес посещението в частен кабинет, реши лекарският съюз.

Той въведе праг за цените на частно, равен на 10% от минималната работна заплата.

Досега прегледът без направление по здравна каса струваше 15-20 лева.

Промяната лансира д-р Константинов от Варненската колегия, а делегатите на 52-рия събор я приеха единодушно.

Евтините прегледи правят не само дъмпинг, но при тях не може и дума да става за добро качество на медицинската услуга, коментира за "вст" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.


Той обясни, че ако доктори смъкват цената под "бариерата", ще отнасят порицание и глоби.

При системни нарушения може да се стигне дори до отнемане на лекарските права за определен период.


Румяна Милева


вст / The sensible road

Лекарският съюз въвежда задължителен минимум за преглед - 24 лева

ДОСТОЙНО И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД

Наказват бели престилки, ако поставят диагнози срещу по-ниски цени

Край на евтините прегледи при доктор. Ако досега пациентите получаваха консултация и диагноза срещу 15-20 лева, от днес това няма да е възможно. Причината е, че Българският лекарски съюз (БЛС) въвежда минимален праг на частните прегледи, който е равен на 10% от минималната работна заплата. Това решиха участниците в 52-рия извънреден лекарски събор, който се проведе през уикенда в крайморския курорт Равда.

В момента минималната заплата е 240 лв., т.е. ако пациентът отиде при доктор без направление по здравна каса, ще трябва да брои минимум 24 лева. Ако обаче минималната заплата скочи, то и прегледът автоматично ще поскъпне.

Идеята за минимален праг бе лансирана в Равда от д-р Константинов от Варна. Делегатите приеха единодушно промяната, тъй като евтините прегледи правят не само дъмпинг на цените в бранша, но при тях не може и дума да става за добро качество на медицинската услуга, коментира за "вст" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Д-р Райчинов изтъкна, че се въвежда само минимален праг, под който не трябва да пада цената на прегледа. Нагоре обаче таксата може да расте неограничено, уточни шефът на лекарския съюз. Той допълни, че ако доктори си позволят да смъкват цената под "бариерата" ще отнасят порицание и глоби. При рецидиви може да се стигне и до отнемане на лекарските права за определен период от време, уточни Доктор -1. По думите му стоматолозите и юристите отдавна работели с минимални прагове на услугите.
Като браншова организация лекарите най-вероятно имат право да определят минимален праг на прегледа на частно, коментира шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. Тя допълни, че решението на БЛС е изненада за нея. По думите й нотариусите и адвокатите също въвеждат минимални прагове, срещу които извършват услуги.
Според Националния рамков договор за 2011 г. НЗОК плаща за първичен преглед при специалист 14,50 лв., а за вторичен - 8 лв. Осем лева дава касата и на джипитата за задължителния профилактичния преглед, който трябва да си направи всеки здравно осигурен. Пациентите от своя страна трябва да платят потребителска такса в размер на 1% от минималната работна заплата или 2,40 лв.
Румяна Милева

вст / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар