понеделник, 11 април 2011 г.

Арсеник в бебешки храни


Евроексперти засичат арсеник в бебешки храни

Брюксел готви нови стандарти за съдържанието на опасни вещества в пюретата

Бебешки храни с арсеник и токсични метали излагат на риск невръстните, писа британският в. "Сънди телеграф". Шведски учени са засекли тревожни нива на отровите в бебешки пюрета и каши, използвани при захранване на пеленачетата. Става дума за продукти, които се разпространяват в цяла Европа. Някои от тях са и на българския пазар.

Учени от Каролинския институт в Стокхолм са установили, че ако едно бебе се храни два пъти на ден с оризова каша, то поема 50 пъти повече арсеник, отколкото съдържа кърмата. В някои храни кадмият е 150 пъти над нивата в майчиното мляко, а оловото - над 8 пъти повече. Съдържанието на опасните съставки не е над нормите, но за бебетата излагането на вредното въздействие е рисково.

Изследванията на шведските експерти бяха огласени в момент, когато Европейската комисия и Агенцията за стандартите при храните преразглеждат нормите, за да въведат нови стандарти за дълготрайно излагане на въздействието на тези компоненти в храните.

Британските представителства на изследваните продукти и марки уверяват, че количествата на опасните елементи не надвишават допустимите норми. "Всички производители спазват правилата. Проблемът е, че трябва да бъдат поставени нови ограничения специално за бебешките храни", заяви д-р Карин Люнг, ръководител на изследването в Каролинския институт. Според нея дори и най-малките дози могат да са опасни за здравето на бебетата. "Всички тези опасни вещества трябва да бъдат сведени до абсолютен минимум в детските храни. Не трябва да има такова нещо като допустими норми, когато става въпрос за арсеник, кадмий и олово. Тези елементи трябва да бъдат изцяло забранени в бебешките храни", категорични са учените в Стокхолм. Те съветват майките да кърмят децата си, докато навършат поне 6 месеца.

В момента шведската служба за контрол на храните преразглежда нормите за опасно съдържание в бебешките храни в резултат на проучването.
РИСК

Дневната доза арсеник, приемлива за човешкия организъм, е 2 микрограма на килограм телесно тегло и е приета от Световната здравна организация. По-рано тази година обаче тези стойности претърпяха промяна, тъй като стана ясно, че дори по-малки количества от веществото могат да причинят рак. Минералът и тежките метали попадат най-често в ориза, пшеницата и овеса от заразена почва.

Службите по контрол на храните в ЕС вероятно скоро ще трябва да използват нови норми при бебешките продукти.

Снимка: Архив

сега / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар