понеделник, 7 декември 2009 г.

Лекарският съюз обяви бойкот на правителството !


Д-р Цветан Райчинов

Лекарският съюз обяви бойкот на правителството !

06-12-2009

Здравната каса е станала част от финансовото министерство, твърдят медиците !

Здравната каса е станала част от финансовото министерство, твърдят медиците !

Българският лекарски съюз (БЛС) ще бойкотира реформите в здравеопазването, които правителството започва, заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. БЛС ще оттегли и експертите си от всички комисии и работни групи към здравното министерство. В съюза са на мнение, че правителството проявява непостоянство в намеренията за реформи в здравната система.

„Един ден казват, че ще закриват 200 болници, след това станаха 500, после пак намалиха броят ми, без да бъде заявена ясна система как ще се извършва редуцирането на здравните заведения”, заяви Райчинов. От БЛС изразиха и острото си недоволство относно приемането на новия позитивен лекарствен списък. От съюза информираха, че в комисията по позитивния лекарствен списък е вписан техен представител, който реално не е излъчен от БЛС. Като техен представител при съставянето на списъка с медикаменти, които се поемат частично или изцяло от държавата, е участвала Светла Ганчева, която обаче не е упълномощена да представлява съсловието. От правителството са заявили, че е въпрос на техническа грешка. Въпреки че представител на съюза реално не е присъствал при сформирането на списъка, той е гласуван и е влязъл в сила.

Съсловната организация посочи като мотив за оттеглянето си и факта, че БЛС не е страна във формирането на Националния рамков договор (НРД), който регулира плащанията от НЗОК към изпълнителите на медицински услуги. Райчинов заяви, че НРД ще бъде съставен еднолично от ръководството на здравната каса. Поради тези причини от БЛС заявиха, че смъкват доверието от здравния министър Божидар Нанев и от политическия кабинет на ведомството. Райчинов заяви, че няма да му искат оставката, нито пък ще организират протест.

От своя страна Нанев заяви пред Дарик радио, че действията на БЛС били опит да се дестабилизира здравната система и да се блокира реформата. Относно предстоящото подписване на Националния рамков договор той заяви, че касата може да взема еднолични решения само по отношение на самата институция, а не и относно самото споразумение.

ВН / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар