понеделник, 7 декември 2009 г.

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА ГЪРБА НА ЛЕКАРИТЕ ОТ ПОПУЛИСТКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ И ДОКТОР БОЙКО !


Джипитата ще плащат, за да лекуват пенсионерите !

Няма да му мине номерът на доктор Бойко този път !

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ВИДЯТ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛИСТ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН !

05.12.2009

Общопрактикуващите лекари поемат за своя сметка разликата в потребителската такса за пенсионерите. Това стана ясно от думите на Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Дарик радио. Тя заяви категорично, че ГЕРБ няма намерение да кара пенсионерите да плащат пълната потребителска такса и добави: „В бюджета на МЗ не бяха предвидени средства за плащане на разликата в потребителската такса на общопрактикуващите лекари и отмяната на този член от Закона за здравното осигуряване залегна в тазгодишния Закон за бюджета на здравната каса. Наистина, това до известна степен генерира недоволство у общопрактикуващите лекари, защото в голяма част малките населени места и практиките се издържат от тази разлика в средствата.” Дариткова добави, че управляващите имат намерение да повишат цената на профилактичния преглед, като по този начин до известна степен компенсират „финансовия недоимък, който ще се случи в резултат на това решение”. „За съжаление, известно вменяване на социална политика се получи, но лекарите ще бъдат компенсирани по друг начин”, обеща Дариткова.

Според представителя на РЗС д-р Иван Колчаков обаче това е опасно, защото когато лекарският труд у нас не е оценен, медикът заминава за Европа. „Лекарите не могат да бъдат самаряните, които да работят без да ядат. Това няма как да стане”, посочи той.

По същия повод д-р Петър Москов от Синята коалиция констатира: „Работещите и кадърни лекари всъщност платиха цялата цена на реформата и продължават да я плащат.”

„Възникне ли идея за реформа, тя трябва да бъде споделена.” Така Дариткова обясни разнопосочните сигнали за реформа в здравеопазването, давани от различни представители на партията на кръгли маси и пресконференции през последните месеци. Тъй като и по време на този радиодебат множество въпроси останаха без отговор, Дариткова обеща ясна концепция на управляващите и „истински дебат” в края на февруари.

zdrave.net

КОМЕНТАРИТЕ :

05.12.2009 15:31:36 Insider

Ха ха ха ха!!!

Това окончателно доказа, че ГЕРБ нямат нищо общо с дясното!!!

Те са ЛЯВА, ПОПУЛИСТКА организация, която не може да извади България от кризата.

>>>

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Както стана известно, Ръководството на МЗ и НЗОК обяви,
че
преговори по НРД и НРД 2010 няма да има.

Ще има Решение на УС на НЗОК за 2010 година,
като не е обявено какви промени ще бъдат направени в него.

Приет бе на второ четене Закона за бюджета на НЗОК, като все още няма информация дали е взето под внимание предложението на екипа на НСОПЛБ да отпадне от параграф 9 на Преходни и заключителни разпоредби точката, която отменя ал. 5 на бл. 37 от ЗЗО и води до премахване на компенсиране на разликата в заплащаните от лицата над 60 и 63 г. потребителска такса.

Предложенията ни за промяна в условията на работа и начин на заплащане също са предоставени на НЗОК.

Индивидуалните договори трябва да бъдат приведени в съответствие с промените в нормативната уредба и условията на работа, за да се предотвратят волни тълкувания и нежелани действия спрямо ОПЛ.

http://www.nsoplb.org

>>>

Лекарският съюз бойкотира здравното министерство !

Медиците недоволни, че не се води диалог с тях, управляващите прогнозират подновяване на преговорите до дни !



image
Няма какво да преговаряме, след като министърът обяви, че няма да има рамков договор, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов (вляво).

Снимка: БГНЕС

Лили Мирчева
Соня Стамболийска


Българският лекарски съюз изтегля представителите си от преговорите с НЗОК и от всички комисии и екипи към Министерството на здравеопазването по подготовка на наредби. Това стана ясно вчера от официално съобщение на съюза, след като парламентът гласува на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 г. В него са предвидени общо 2.5 млрд. лв. приходи и трансфери, а разходите ще се ограничат до 1.7 млрд. лв. Депутатите приеха излишъка на НЗОК за 2010 г. да е на обща стойност 829 779 млн. лв. В закона бе записано, че Народното събрание по предложение на Министерския съвет може да утвърди допълнителни бюджетни кредити, с които УС на НЗОК да увеличи цените на видовете медицинска помощ, считано от 1 юли 2010 г. за смeтка на намалението на положителното салдо. Депутатите решиха още да отпадне акредитацията на болниците, но пък въвеждат нови изисквания за сключване на договор с касата. Пари ще получават само лечебниците, които разполагат с достатъчно специалисти, работещи на основен трудов договор, качествена апаратура и осигуряват 24-часов прием на болните. Областните болници ще трябва да поемат транспорта на пациенти, приемани или изписвани за планови операции. Срещу рамките на бюджета на НЗОК възразиха представители на ДПС и БСП. Според тях системата не е подготвена за реформите и те трябва да се отложат за 2011 г. Михаил Миков от Коалиция за България заяви от парламентарната трибуна, че опитът на другите държави по света показва, че здравеопазването не бива да се управлява от лекари и че благодарение на реформата в България 60-70 болници ще бъдат закрити.
„Няма какво да преговаряме, след като министърът обяви, че няма да има рамков договор“, заяви пред „Класа“ председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той обясни, че нито едно от исканията на лекарския съюз не е съобразено при гласуването на бюджета на касата. „Всичко, за което сме се договаряли с представителите на законодателната и изпълнителната власт, е равно на нула“, коментира Райчинов. Той обясни, че лекарският съюз не иска да участва и да носи отговорност за нищо, което се случва в здравеопазването през следващите месеци. „Нашето мнение, което търсят, е само формалност, а ние отказваме да бъдем параван“, допълни председателят на БЛС. Според Райчинов условията за лечебните заведения, които са в Закона за бюджета на касата, целят да подменят други закони.
„Условията за сключване на договор би трябвало да бъдат записани в Националния рамков договор, но то не се очертава да има такъв“, заяви пред „Класа“ Хасан Адемов от парламентарната комисия по здравеопазване. Според Адемов, въпреки че бюджетът се приема с излишък за другата година, остават делегираните бюджети, лимитите на болниците и липсата на НРД. „Изискването да се сключва договор с лечебни заведения, които имат специалисти на постоянен трудов договор, ще нокаутира общинското здравеопазване“, обясни Адемов. Той добави, че в резултат на тези условия около 1800 договора моментално ще отпаднат от следващата година. Според зам.-председателя на здравната комисия Пламен Цеков от ГЕРБ условията за лечебните заведения съществуват и в момента, те преповтарят така наречените медицински стандарти. По отношение на реакцията на лекарския съюз Цеков заяви, че според него през следващите дни ще има комуникация между здравното министерство и лекарския съюз и ще се изяснят настоящите проблеми.

http://www.class.bg

>>>

ГЕРБ лансира най-безумната здравна идея на БСП !




Ако се реализират предложенията на управляващите, увеличението на здравната вноска няма да докара повече пари в системата, а ще напълни джоба на собствениците на 5-6 частни фонда !

Янина Здравкова

За ГЕРБ очевидно светът започна на 5 юли - в деня, когато те спечелиха изборите. Тогава се състоя Големият взрив, вселената започна да се разширява, а някъде към 27 юли, когато бе съставен кабинетът на Бойко Борисов, на планетата Земя се появиха първите микроорганизми и животът започна. Преди тези дати времето и пространството не са съществували в настоящия си вид и е практически невъзможно преди това тукашните земи да са били населявани от хора, камо ли ръководени от правителство и парламент.
По тази причина тепърва ГЕРБ ще открива водата, въздуха, огъня и т.н. Ще се учи да управлява в крачка и току-виж към края на мандата настигне в развитието останалото човечество. За да установи, че куп идеи и грешки са отдавна обмисляни, проигравани и отхвърлени поради практическа или политическа непригодност.

В началото на 2008 г. тогавашният управляващ и шеф на бюджетната комисия в НС Румен Овчаров лансира из парламента идея за реформа на здравното осигуряване. Молеше да не бъде цитиран, тъй като очевидно сондираше как ще се приеме въпросната идея. Е, не се прие, тъй като беше антисоциална, но достатъчно хора чуха за нея.
Моделът представляваше перфектна печатница за пари за частните здравни фондове и вещаеше бърз фалит на здравната каса. Според Овчаров държавата трябваше да продължи да осигурява 4 милиона деца и пенсионери в НЗОК, а работещите да имат право да избират частен фонд, който да управлява вноските им. Тоест за хората, които най-често ползват медицинска помощ и съответно представляват основна част от разходите на здравната система, да се грижи обществената каса. Освен че тези категории граждани струват скъпо на здравната система, за тях държавата плаща ниски вноски. По-съществената част от приходите на касата винаги са били осигуровките на работещите. Когато обаче те отидат в частни фондове, за НЗОК остават само огромни разходи и минимални приходи, което, естествено, значи фалит. А когато основният платец на услуги в здравната система фалира, логично фалира и системата, фалират и пациентите. На фона на това частните фондове събират по-високи вноски от младите и работещите, които от своя страна не представляват особени разходи, тъй като не търсят медицинска помощ, и бизнесът върви по мед и масло. Слава богу, идеята бе отхвърлена още на ниво сондаж.
За да се върне с пълна сила тези дни, лансирана от зам.-шефа на парламента и председател на здравната комисия Лъчезар Иванов. Според него бъдещето на здравноосигурителната система е следното: вноската скача от 8 на 10 на сто, за да влязат повече пари в сектора. НЗОК остава задължителна за всички като първи стълб на осигуряването и получава част от осигуровката, неясно още каква. Създава се втори стълб - задължително допълнително осигуряване с останалата част от вноската, което също не е ясно какво точно ще предоставя. И тъй като има дискусия, че не следва публични средства да се наливат в частни фондове, Иванов решава проблема от раз. Над 4 милиона деца и пенсионери, осигурявани от държавата с въпросните публични средства, остават осигурени в НЗОК изцяло и за първия, и за втория стълб. Тези публични пари според бюджета на касата догодина възлизат на 110 млн. лв. от общо 1.6 млрд. лв. приходи плюс още 830 млн. лв., които обаче отиват в резерв и едва ли ще се харчат за лечение. Работещите 2.5 милиона души свободно избират частни фондове за втория стълб. Дружествата пък имат право на печалба, защото само така ще имат интерес да контролират разходите в системата и да въведат ред. А драма с това, че обществени средства отиват в частни фирми, които генерират печалба, няма. Тъй като Иванов смята, че задължителните вноски на работещите чисто и просто не са публични пари, след като не се плащат от държавата. Както - според него - не са публични парите, които всеки собственик на кола е длъжен да плати за задължителната застраховка "Гражданска отговорност".
Очевидно д-р Иванов не е сколасал да научи, че държавата не задължава никого да си купува кола,но за сметка на това задължава всеки гражданин да плаща здравни вноски. И е въпрос на избор колко ще платиш, за да отворят капака на "Мерцедеса" ти и дали изобщо ще е "Мерцедес" или "Рено 19". Колко и дали да платиш за здравно осигуряване, не е избор, а задължение. Което прави тези плащания публични и би трябвало да задължи всеки управляващ да борави колкото може по-внимателно с тях, вместо да праща на здравната каса разходоемките пациенти, а на частните фондове - високите приходи, от които те да формират и печалба. Защото в този случай частниците имат твърде силен интерес да контролират харчовете на системата. Колкото по-малко харчове - толкова повече печалба. Колкото по-малко лечение - толкова по-малко харчове. Така нито осигурените в касата ще получават услуги, защото в касата няма да има пари, нито осигурените в частните фондове, защото осигурителите им няма да имат интерес. И в крайна сметка увеличението на задължителната вноска няма да докара повече пари на здравната система, а просто ще напълни джоба на собствениците на 5-6 фонда.
Ако вселената на ГЕРБ съществува, за да осигури орбита на подобни планети, няма да е чудно, ако скоро се случи нов Голям взрив. А ако това са просто грешки на растежа, е крайно време управляващите да попрочетат някоя книжка и да се научат първо да мислят, а след това да говорят. И да се сетят, ч
е от тях се очакват действия, а не празнодумство.

http://www.blsbg.com

0 коментара:

Публикуване на коментар