понеделник, 14 декември 2009 г.

Иде кози грип !


Иде кози грип !

Новият вирус е взел шест жертви в Холандия !

Шест души са починали в Холандия от т.нар. ку-треска, причинена от кози грип, който се предава директно от животни на хора, съобщи австрийският в. „Ди пресе”. Епидемията от кози грип е засегнала най-вече източните и южните провинции на Холандия, където се отглеждат най-много кози, чийто брой във фермите достига 375 000. С новия вирус са били заразени 2300 души. От 350-те козеферми в Холандия в 55 са регистрирани случаи на болестта. Болки в гърлото и ставите, главоболие, висока температура и отпадналост са симптомите на козия грип, който се лекува с антибиотци. 19 случая са регистрирани и в съседна Белгия, което доведе до спешна сбирка на кабинета.


„По-добре да бях се разболяла от свински грип, отколкото от козия - разказва пред „Ди пресе” 50-годишната Жаклин ван ден Бос, която от 8 месеца страда от последиците на болестта. - Трябва да провеждам едно след друго лечения с антибиотици. Слава Богу вече нямам висока температура, както в началото на болестта. Сега обаче се чувствам слаба и уморена. Ако работя един ден, трябва да почивам два, за да се възстановя”, добавя тя.


Холандският министър на здравеопазването Аб Клинк и министърът на селското стопанство Герда Фербруг наредиха да бъдат избити 10 000 животни, които са заразени с вируса. Животновъди пък упрекват правителството, че са закъснели с мярката.

Козият грип не може да предизвика ку-треска. Така коментира пред „Новинар” епидемиологът, началникът на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. Той заяви, че козите са разпространители на ку-треската, но е невъзможно козият вирус да я причини у хората. Кунчев отрече у нас да има данни за наличието на новия вирус. „Това, че някъде се е появил този щам, не значи, че той ще се разпространи и у нас”, каза експертът.


http://zdravenews.blogspot.com / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар