петък, 4 декември 2009 г.

Лъжите на популистите от ГЕРБ и диктатора доктор Бойко !


Лъжите на популистите от ГЕРБ и диктатора доктор Бойко !

Лекарите бойкотират касата и министерството !

Аида Паникян

04 Декември 2009

ГЕРБ не спази предизборния ангажимент да има Национален рамков договор за 2010 г., призна БЛС !

"Оттегляме се. Не искаме лекарският съюз да бъде използван като параван. Предложенията на БЛС не се вземат под внимание, а впоследствие се обявява, че те са съгласувани със съсловните организации". Така кометира д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз решението на организацията да прекрати участието си в преговорите за Национален рамков договор за 2010 г. и в комисии и работни групи към МЗ. Решението си, считано от 2 декември 2009 г., БЛС е съобщил в писма до УС на НЗОК и до МЗ.
Причината е, че преди дни здравният зам.-министър д-р Валерий Митрев съобщил, че до 15 декември 2009 г. лекари, зъболекари и болници, които искат да работят с касата, трябва да сключат договори. Припомняме, че ДУМА писа за подобни "слухове" за натиск от районните каси над лекарите в страната. Въпросното едностранно решение на УС на НЗОК за условията, които ще бъдат наложени на лекари и болници за сключване на договори, щяло да излезе до 6 декември, научили от БЛС.
Това на практика обезсмисля преговорите за НРД, почти финализирани преди около 10 дни. "Очевидно ангажиментът, който ГЕРБ пое да съдейства на всяка цена да има рамков договор, е било просто предизборно обещание", коментира д-р Райчинов. Той припомни, че меморандум за това бе подписан през лятото от д-р Лъчезар Иванов като представител на партията и д-р Божидар Нанев като тогавашен лидер на БЛС. Само като се види обновеният състав на УС на НЗОК, става ясно, че касата се одържавява, твърдят от лекарския съюз.
При приемането на бюджета на НЗОК за догодина в парламента стана ясно, че НЗОК ще определя годишните разходи за всяка районна каса, разпределена по месеци, а районните каси ще определят делегираните бюджети за болниците. Корекции ще са възможни на тримесечие. Управителният съвет на касата ще разпише правилата за определяне стойностите на делегираните бюджети. Лекарите няма да имат право на повече от 1 трудов договор в болница.

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар