вторник, 15 декември 2009 г.

В печата: бегло за НРД, джипи срещу РЗОК и протест за болница..


В печата: бегло за НРД, джипи срещу РЗОК и протест за болница !

„Националният съвет на БЛС вчера реши да се свика извънреден лекарски събор на 19 декември. На него ще бъдат обсъдени договорените текстове между БЛС и НЗОК по Националния рамков договор за 2010 г. и ще бъде гласуван мандат на УС на БЛС за подписването му. На вчерашното си заседание Националният съвет е обсъдил и намеренията на здравното ведомство за реформата в сектора, като е призната необходимостта от провеждането й в кратък срок.” Това пише днес „Новинар”. Дословно същото пишат и още две издания – „Дума” и „Земя”, а „Атака” публикува малко по-обширен материал, който се опитва да обясни какво съдържа рамковият договор. Това е и цялата информация в пресата за предстоящия извънреден лекарски събор, който трябва да даде мандат за подписване на първия НРД от четири години насам.

Любопитни материали обаче не липсват. Благоевградският „Вяра” оповестява от втората си страница: „Джипи осъди касата и на 2-а инстанция”. „Бобовдолският лекар д-р Веселин Давидков, който бе глобен за превишен лимит на талони, спечели и на 2-а инстанция делото си срещу РЗОК. Вчера състав на Кюстендилския окръжен съд потвърди решението Здравната каса да възстанови на джипито удържаните суми за 2007 и 2008 година”, четем в изданието. Според магистратите РЗОК е нарушила договора си с общопрактикуващия лекар, наказвайки го за оказана помощ на болни. "Препоръчвам на колегите си, които също са ощетени, да търсят законните си права", призовава джипито от страниците на вестника. "За девет години нито веднъж не ни провериха за качество, а само за печати и всякакви други бумаги. Побъркаха ни, така повече не може", възмущава се д-р Давидков. Той е твърдо решен да замине в чужбина, съобщава още „Вяра”.

Множество издания се спират на вчерашния протест в Бургас, свързан с неродената още болница в комплекс „Меден рудник”. Този път протестът е в защита на болницата.

„Над 100 души от най-големия жилищен комплекс в Бургас "Меден рудник" блокираха за 10 минути вчера движението по бул. "Захари Стоянов". Те бяха изведени на протеста от ГЕРБ, за да призоват съдебните власти да решат колкото се може по-бързо проблема със строеж на болница в "Меден рудник". Изграждането на лечебното заведение трябваше да започне още в края на октомври, но бе блокирано от административния съд в Бургас, след като там бяха заведени 2 жалби от жители на комплекса”, пише „Сега”. С плакат с надписи "80 000 души са заложници на двама", "Всеки месец петима не дочакват линейка" и "Болницата не е лукс, а необходимост" привърженици на проекта вчера излезли, за да защитят строежа. Освен митинга е започната и подписка, като само в рамките на няколко часа са събрани над 10 000 подписа според твърденията на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев, четем още в „Сега”. Според изданието обаче въпреки че срещу строежа на болницата са подадени две жалби, аргументите в тях се споделят от много други, живеещи в околните блокове.

За самия протест регионалният „Твоят ден” пише: „Точно в 11 ч. 100 души начело с депутати препречиха пътя на колите само в едното платно, но не посмяха да направят кордон по целия асфалт. Решихме, че няма смисъл да създаваме напрежение в и без това натоварения участък, обясниха герберите. Протестът бе зорко охраняван от плътен кордон полицаи.”

„Дума” отбелязва, че по данни на протестиращите всеки месец поне 200 души от най-големия бургаски комплекс се обаждат на “Бърза помощ” и чакат линейка, която пристига между 14 и 25 минути от обаждането, защото МБАЛ е далеч от комплекса.

zdrave.net

0 коментара:

Публикуване на коментар