понеделник, 6 декември 2010 г.

Д. Ленков:Господин министърът на вътрешните работи ще си подаде ли оставката за уронване на престижа на българските лекари


Д. Ленков:Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера

Нека да престанем да говорим за раждане, защото си има медицински критерии, по които една бременност се води като раждане или като абортен плод. Това е важно, защото в публичното пространство не престава да се говори за раждане. Това каза пред БНТ д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) във връзка с обвинените четирима лекари в умъртвяването на бебе в болницата в Горна Оряховица.

Според Ленков, ако раждането е било станало в специализирана клиника и детето веднага бъде поето от специалисти и бъде приложена цялата терапевтична гама от лекарства, е могло да бъде спасено. Това е възможно в Северна България само в университетската болница в Плевен и във Варна, подчерта Ленков. Не са "спали" лекарите. Ето връзката с делегираните бюджети, които се отпускат на една болница от ръководството на НЗОК – ето резултатът, категоричен бе Ленков. Той каза, че няма достатъчно средства във всяка една болница в страната. Затова протестираме от началото на годината срещу тази практика на здравната каса. Една болница има пари до 20-то число на месеца, оттам нататък тя няма пари и няма как да приема и да лекува болни, подчерта Ленков. Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера, кой нормален човек би направил това, попита Ленков.

Господин министърът на вътрешните работи ще си подаде ли оставката за уронване на престижа на българските лекари и конкретно на тези лекари от Горна Оряховица, ако се окаже, че не са могли да направят нищо повече, попита Ленков. Може би се цели тази болница в Горна Оряховица да бъде смачкана и да й се сложи кръст. Независимо, че става дума за главен комисар на полицията, нека да се разберем – могло ли е тези хора да бъдат извикани с документи, където да им бъдат предявени обвиненията или трябваше да нахлуват БОП-аджии посред бял ден с оръжие, сякаш става дума за организирана въоръжена престъпна група. Защо тези лекари трябваше да бъдат задържани за 72 часа, като че ли са някакви убийци, попита Ленков и допълни, че това са уважавани граждани на цял град.

От своя страна д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защитата на правата в здравеопазването коментира, че при случая в Горна Оряховица има прекалено много политика и прекалено малко право, той се разглежда от Народното събрание. Според Конституцията всеки е невинен до доказване на противното, каза Кацаров и посочи, че с лека ръка се раздават обвинения, хора се наричат престъпници, без да е издадена присъда. /БГНЕС
София / България

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар