петък, 3 декември 2010 г.

Страсбург за Горна Оряховица


БЛС:Момичето от Горна Оряховица е направило аборт

Лили Ангелова

От Българския лекарски съюз твърдят, че 17-годишното момиче, прието в болницата в Горна Оряховица, е било в петия месец от бременността си и е направило аборт. От съсловната организация заявиха, че най- вероятно ще заведат дела в Страсбург заради начина, по който бяха арестувани техни колеги от Горна Оряховица и Благоевград.

От лекарския съюз настояват главният прокурор Борис Велчев и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да им отговорят на няколко въпроса, свързани с ареста на техните колеги. Доктор Милан Миланов, председател на етичната комисия към съсловната организация заяви:

„Кой е виновен за изтичане на информацията за използвани СРС-та към вас, медиите? Всички съобщиха, че срещу нашият колега, във връзка с някакво следене на кмета, са използвани СРС-та. От къде изтече тази информация? От неговите подчинени, от лекарите или от кмета и да потърси виновникът за изтичане на такава информация. Защото само два дни след това главният комисар на Велико Търново каза, че засекретява делото. Значи - сети се два дни след това да го засекрети, но някой от неговите хора е изпуснал информация. От къде МВР е получило оплакване? Кой се е оплакал? Тя не е родилка и аз никога няма да спомена родилка, защото е петият месец и това по всички европейски закони се води аборт, а не раждане - от нея, от нейните родители, от човек от болницата или от самото МВР. Трети въпрос - вярно ли е, че на колегите от Благоевград при ареста им и при пребиваването им в ареста са отказани медикаменти, с които те лекуват възрастовите си, хронични заболявания".

Лекарите заявиха, че етичната комисия към съюза ще излезе с официално становище за това дали в двата случая има лекарска грешка.

дарик / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар