петък, 3 декември 2010 г.

Депутати-лекари протестират срещу действията на МВР


Д. Гяуров обвини Цв. Цветанов в "серия от грешки" при ареста на лекари в Горна Оряховица

Автор:БНР

В интервю за "Хоризонт" депутатът Димо Гяуров обвини министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в "серия от грешки" по повод ареста на лекари в Горна Оряховица и съобщи, че снощи полицията е влязла в дома на директора на болницата в Горна Оряховица, за да конфискува мобилните телефони на семейството му.

"Аз снощи бях в Парламента, когато се обади шефът на болницата. Аз си позволих лично да му дам указания да не изпълнява незаконосъобразни разпореждания на полицията. Но съм изумен, че в 21-ви век в България, член на Европейския съюз, може да се вихри милиционерщина. Днес ще се опитам да изясня дали това е по указание на министъра на вътрешните работи, или е нечие своеволно действие. Ако е своеволно действие, този, който си го е позволил, трябва мигновено да се маха от там", заяви Димо Гяуров.

Синята коалиция ще предложи текстове в правилника за дейността на Народното събрание, които да заместят липсата на етичен кодекс на народните представители, каза още Димо Гяуров, който е член на парламентарната етична комисия, по повод скандала с участието на депутати в промоция на мобилни телефони.

"За кой ли пореден път казуси, които априори е известно, че не могат да бъдат решени от нашата комисия поради липсата на нормативни актове, поради липсата на законови основания ние да се занимаване с една или друга преписка, ни се прехвърлят, за да се замаже ситуацията и да се запуши устата на публиката", заяви депутатът от Синята коалиция.

бнр / The sensible road

:::

Д-р Г. Ставракев:Обвиненията към арестуваните в Горна Оряховица лекари са неоснователни

Автор:БНР

Обвиненията, отправяни към арестуваните в Горна Оряховица лекари, са неоснователни, тъй като случаите на оцеляване на крайно недоносен плод, за какъвто става въпрос в конкретния случай, са единици. Това каза за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Георги Ставракев.

"Аз съм много учуден, когато се хвърлят абсолютно необосновани обвинения в случаите, в които има неуспех в това отношение. В никакъв случай не могат да бъда обвинени колегите при една подобна ситуация, а още по-малко би трябвало да се отнасят по този начин, както са се отнесли органите на Министерство на вътрешните работи и в момента нашите юристи са натоварени със задачата да проверят има ли нарушение и от страна и на медиите по отношение на изнасяне на информацията. Там, където има допуснати някакви такива тенденции, ние ще реагираме много остро", заяви д-р Ставракев.

След като се проучи фактологията по случая, Българският лекарски съюз ще излезе със свое становище.

Възможно е подобни акции да са обвързани с лекарските протести от последните месеци, каза още заместник-председателят на Българския лекарски съюз:

"Мисля, че вие много добре вече знаете, във всеки един момент, когато се опитаме да защитим нашите права с малко по-радикални действия, имам предвид правата на съсловието и на нашите колеги по отношение условията на труд, заплащане и т.н., винаги се прави опити за ответен удар, включително и с подобни, бих казал, показни наказателни акции".

бнр / The sensible road

:::

Полицията иззела телефони на лекари от болницата в Горна Оряховица

Автор:Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

Полицията е иззела мобилните телефони на лекари от болницата в Горна Оряховица във връзка с разследването на сигнала за умишлено умъртвяване на новородено. Управителят на болницата д-р Миролюб Кожухаров, обаче, е отказал да предаде доброволно своя телефон.

По думите на д-р Кожухаров снощи над 10 полицаи го потърсили, за да изземат мобилния му телефон, но той отказал да го предаде, защото нямали прокурорска заповед и за да не остане без връзка с болницата. Той определи като "абсурдни" твърденията на полицията, че има доказателства за умишлено умъртвяване на новородено.

"И аз съм разследвал всяка крачка, всяка минута от дейността на всички лекари, които бяха намесени в случая. Гарантирам, че тук няма нито една грешка, която да е направена и е направено всичко възможно да се помогне и да се съживи този абортивен плод. Половин час са се борили колегите от болницата след раждането на тоя абортивен плод да го съживят, да му възстановят сърдечна дейност и дишане. Това са жизнените показатели. Но до половин час не е имало, не може след и тоя половин час без дишане и без сърдечна дейност да оживее. Просто това не е възможно. Ние не сме в страната на чудесата", заяви д-р Кожухаров.

бнр / The sensible road

Депутати-лекари протестират срещу действията на МВР


Видео може да гледате тук.

Депутати-лекари заявиха на брифинг в парламента, че органите на МВР подлагат на системно публично унижение и обругаване лекарската професия. Декларацията беше прочетена от синия народен представител Ваньо Шарков. На брифинга присъстваха колегите му Нигяр Джафер и Хасан Адемов от ДПС и Евгений Желев от Коалиция за България.

В текста се изразява протест срещу налаганата недопустима практика от органите на МВР. Подписалите се призовават органите на реда да се отнасят с необходимото уважение към лекарите. Декларацията не е подкрепена от депутатите-медици от ГЕРБ.

Ваньо Шарков - Синята коалиция:
- Сега заставаме пред вас не като политици, заставаме като хора, които са полагали Хипократова клетва и уважаващи правата, достойнствата и свободите на всички български граждани. Независимо коя политическа сила управлява, никой няма право да се отнася към българските лекари като към престъпници по презумция. Призоваваме органите на реда да се отнасят с необходимото уважение към лекарите, да зачитат тяхното достойнство, както и да уважават собствената си отговорна професия, а не да я превръщат в евтин медиен фарс.

:::

Още няма обвинение срещу лекарите от Горна Оряховица

Видео може да гледате тук.

Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов полицията разполагала с достатъчно доказателства за ареста на горнооряховските лекари, но все още не можела да ги обяви. Цветанов обеща най-късно до два дни МВР да огласи всички данни, които има по случая, и тогава според вътрешния министър "някои ще се срамуват от това, което се разигра в Горна Оряховица". До този момент обаче няма повдигнато обвинение срещу нито един от 4-мата лекари. Те вече са на свобода и дори на работа. Експертизата, която се прави в София на плода ще бъде готова до десет дни.

От полицията във Велико Търново помолиха журналистите да не задават въпроси по случая със смъртта на новороденото бебе. Неоткриваем остана и наблюдаващия прокурор. Разследващите отрекоха да са стигнали до случая с бебето чрез СРС-та, каквато бе първоначалната информация. Сигнал за умъртвеното бебе подала родилката.

Комисар Живко Коцев - дир. на ОД на МВР Велико Търново:
- Обявяваме мораториум върху сведенията. Води се досъдебно производство до десет дни чакаме експертизата и тогава ще имаме повече подробности.

Лекарите разказаха, че при арестите един от антимафиотите, се държал арогантно определил дори, кой колко ще лежи в затвора.

Д-р Михаил Милатович:
- Ще ви дам аз една болница, ще ви разтаковам, сещате се думичката, ще ви навържа като свински черва. Присъди взема да ни издава, на мен още в колата.

От полицията оставиха без коментар поведението на своя колега. Междувременно стана ясно, че част от лекарите, които бяха с полицейска мярка вече обмислят да търсят правата си в съда.

Д-р Катя Гецова:
- Вие представяте ли си едно от 80% от населението на града ми е минало през ръцете изведнъж те хващат и ти казват ти си убиец. Кой болен мозък може да си помисли, че един доктор независимо каква специалност има този доктор може да си позволи да е убиец.

Оказа се, че д-р Гецова и още двама от нейните колеги въобще не са били на работа, когато 17 годишната ученичка е постъпила в болницата. От полицията им казали, че са задържани за да не повлияят на разследването. Колегите им обаче смятат, че няма повод за арест на когото и да било.

Д-р Миролюб Кожухаров - дир на МБАЛ Св. Иван Рилски - Г. Оряховица:
- Направил съм вътрешно разследване. Всяка минута на всеки един лекар от задържаните е проследена и аз не намирам абсолютно никакво отклонение от протокола, който се следва всеки ден.

Лекарите отново заявиха, че това, което се е случило на 28 ноември в болницата е аборт, а не раждане. Момичето, чийто приятел бил ром, всъщност, до последно криело бременността си. Дали бебето е било желано не можахме да разберем, тъй като майката не пожела да разговаря с журналисти.

Автор:Георги Баев

бнт / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар