понеделник, 13 декември 2010 г.

Няма как личните лекари да бъдат задължени да се обединяват в групови практики и да дават нощни дежурства


Не може да задължат джипитата да дават нощни дежурства, смятат от БЛС

Лили Ангелова

Няма как личните лекари да бъдат задължени да се обединяват в групови практики и да дават нощни дежурства. Това мнение изразиха представители на Българския лекарски съюз във връзка с промените, които готви Министерство на здравеопазването по отношение на спешната помощ.

С 50% ще бъде намален бюджета на спешните кабинети към болниците, а пациентите от следващата година ще трябва сами да определят дали са спешен, или неотложен случай.

Според доктор Димитър Игнатов, бивш председател на съсловната организация, с тези промени се нарушават препоръки на Световната медицинска асоциация.

„Тази наредба е пълна глупост. Който я е измислил, трябва моментално да си отиде от тази сцена. Какво означава това, че в градовете с над 50 000 души ще създаваме спешни центрове, в които ще дежурят джипитата. И ще ги накараме еднолични търговци, свободни професии, да дежурят нощно време. Как ще стане това? С какви пари? И само парите ли са важни? Или е важно да проследиш пътя на един болен, който се нуждае от спешна помощ. Световната здравна организация и Световната медицинска организация са казали ясно и категорично основно правило, важащо за целия цивилизован свят - човекът сам определя своето състояние на спешност. Всеки човек, който се почувства, че не е добре, той е длъжен да бъде така обхванат от системата, че да може да му се помогне. Не може по административен ред да кажеш тези ще отиват тука, тези в болниците... До момента, в който се намеси лекарят, болният има право да си търси правата на спешен болен. Дали го боли пръст, или друга част на тялото - няма значение, важното е, че преценява своето състояние като спешно. Системата трябва да бъде готова да отговори на това негово желание - да бъде прегледан по всяко време на денонощието", коментира д-р Игнатов.

дарик / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар