петък, 26 февруари 2010 г.

В болниците липсват диализатори !


Отчетоха проблеми с хемодиализата у нас !

2010

В болниците липсват диализатори !

Проблеми с хемодиализата в почти цяла България. Пациенти сигнализират в bTV, че на места липсват консумативи за животоподдържащите процедури.

Ани Салич провери колко е сериозна ситуацията. Подробностите предаде от болница "Токуда", където е най-голямото отделение по хемодиализа с близо 1000 пациенти на месец:

Проблем има и той е, че на много места свършват диализаторите

Диализаторът или т.нар. "изкуствен бъбрек" пречиства кръвта на бъбречно болните. Това устройство струва около 20 лева, а близо 2200 българи с хронична бъбречна недостатъчност минават през хемодиализа по три пъти в седмицата, за да им се пречиства кръвта. Това означава, че всяко отделение трябва да подсигури по 12 диализатора на месец за всеки един болен.

В момента в някои отделения диализатори няма и те се снабдяват от други болници, където засега са в наличност.

Това прехвърляне започнало още в края на януари. И така до сега, успява да се спаси положението. Но днес разбрахме, че и резервите са на изчерпване. Хората, засегнати от проблема, смятат, че отделението е добро, но масово се оплакват от консумативите.

Освен, че диализаторите не винаги са съобразени с килограмите на пациента остава и проблемът с това, че те не достигат на много места в страната. В Разград, например, след понеделник не знаят дали ще има хемодиализа.

Болницата в Шумен още има резерви:

Болницата в Шумен е една от тези, които все още имат резерви и помагат на други лечебни заведения:
Дафинка е на диализа от 3 години. Идва в отделението всяка седмица по три пъти. При всяка процедура филтъра за пречистването на кръвта й от токсините се сменя. Ако няма филтър, не може да има и диализа.

"Един болен има на година 156 хемодиализи, така че за тези 156 хемодиализи са необходими минимум 156 диализатора, казвам минимум, защото понякога се случват инциденти. което да наложи подмяната му с нов", заяви д-р Недю Недев - началник на отделение "Хемодиализа" в МБАЛ - Шумен.

Засега недостиг на диализатори в Шуменската болница няма, но отделението по хемодиализа изпрати по спешност днес 40 диализатора на колегите си в Разград.

"Това е нищо, това са диализатори за един ден и предполагам ще искат от различни центрове от региона по 20 - 30 за да могат да свържат двата края", каза още д-р Недев.

Наличните количества диализатори в Шуменската болница ще стигнат само за една - две седмици, а след това ако не се направят доставки. Отделението по хемодиализа ще изпадне в идентична ситуация с тази на болницата в Разград - да търси помощ от колеги в други болници от страната.

Защо липсват консумативите:

Диализаторите се поемат от здравната каса и се доставят след търг - сега обаче търгът се забавя, защото се обжалва. Процедурата е стандартна, но в крайна сметка страдат пациентите.

Добрата новина е, че преди няколко часа българска фирма производител на диализатори започна разпределението на нови количества по отделенията в страната за следващите два месеца. Това дава надежда, че и другата седмица хемодиализата няма да спре. И така в следващите два месеца.

А след март и април ще трябва да се реши и проблема с търга. Това ни съобщиха днес от Министерството на здравеопазването.

В момента в отделението по хемодиализа в "Токуда" имат 240 диализатора, което ще им стигне за не повече от седмица. Това каза за bTV д-р Александър Осиченко, който завежда това отделение в болницата. Това е една хронична липса на диализатори. Само от преди няколко седмици се налага пренасочване на диализатори от други болници.

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар