четвъртък, 25 февруари 2010 г.

В България плащаме едни от най-скъпите лекарства в сравнение с останалите европейски страни !


Нашите лекарства били по-скъпи от тези в Европа !

25.02.2010

Причината е, че у нас медикаментите се облагат с високо ДДС !

В България плащаме едни от най-скъпите лекарства в сравнение с останалите европейски страни.
Едно и също лекарство може да струва на пациента няколко пъти повече в България, отколкото в , например. Един от актуалните покрай грипната епидемия имуностимуланти съседите ни купуват за 4 евро, а ние за почти 40 лв.

Цените на медикаментите по рецепта у нас се формират според наредба на здравното министерство. Тя задължава производителя да даде цена, не по-висока от най-ниската цена на производител за същия продукт в 8-те европейски държави с най-ниски цени.

"След обаче като се регулира тази цена върху нея се начислява надценка на едро, надценка на дребно и данък добавена стойност, който е както върху основата така и върху самите надценки", каза Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

От тук идва и големият проблем за крайния потребител. ДДС у нас, независимо дали става дума за обувки, автомобил, хляб, газов пистолет или лекарства е 20%.

В повечето европейски държави освен, че ДДС за лекарствата е по-нисък отколкото за другите стоки, медикаментите, които се плащат от обществените фондове, са освободени от този данък.

Така излиза, че едно лекарство, което има по-висока цена в Чехия, Румъния или Словакия у нас е доста по-скъпо за пациента, заради 20-те процента ДДС. В съседна Гърция пък този данък върху лекарствата е само 4%.

"Ако лекарството и в Гърция и в България струва 10 лв, 5 евро в Гърция, ДДС струва 4% - 40 стотинки оскъпяване, а в България е 20%, което означава 2 лв оскъпяване", обясни Денев.

Малкият български пазар и задължението цените на производител да са най-ниските е отказал някои фирми да внасят лекарства у нас. За последните 2 години е спрян вносът на 300-400 медикамента. При лекарствата, които се купуват без рецепта нещата стоят по друг начин. Цените им се регулират от пазара и конкуренцията.

btv / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар