петък, 26 февруари 2010 г.

Всяка година здравните власти регистрират около 500 нови случая на заболели от туберкулоза !


500 българи заболяват от туберкулоза годишно !

26.02.2010

Имаме ли основание да се притесняваме от ваксината ?

Всяка година здравните власти регистрират около 500 нови случая на заболели от туберкулоза. Голяма част от тях са деца до 17 годишна възраст. Въпреки тревожните данни, редица родители предпочитат да не ваксинират децата си, признават лекари.

У нас профилактиката и лечението на пациенти с туберкулоза е безплатно. Първата имунизация се прави още в първите дни от живота на детето. Следващите реимунизации се правят на 7, 11 и 17-годишна възраст. Има родители обаче, които се обявяват против ваксините и не водят навреме децата си в педиатричните кабинети. Лекарите са категорични, че 80 процента от ваксинираните деца не се сблъскват с болестта.

"Хора без медицинско образование пишат и говорят какво ли не, другите четат и им вярват и в крайна сметка какво се получава - тук там избухват епидемии. Ето сега избухва епидемия от морбили не за друго, а защото някой не си е направил ваксината на време", каза д-р Кирил Киряков

"При всички ваксини в цял свят има значение отношението риск-полза. Ползата е многократно повече, а страничните явления на българската БЦЖ ваксина са под четвърт процент от всички ваксинирани деца", коментира проф. Петко Минчев, началник на детска клиника по белодробни болести към СБАЛББ "Св. София"

Професор Минчев твърди, че произвежданата у нас БЦЖ ваксина е сред най-добрите в света. С нея се правят имунизации както в България, така и в други страни вече в продължение на 58 години.

btv / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар