понеделник, 1 юни 2009 г.

Пластмасови шишета = РАК


Пластмасовите шишета изпускат химикали, променят пола

Публикувана: Неделя, 31-ви Май 2009, автор: 24 часа онлайн; прочитания: 577

Пластмасовите шишета изпускат химикали, променят пола

Пиенето от пластмасови шишета излага хората на химикал, който може да промени пола им, съобщи в. "Дейли телеграф".

Екипът на Карин Микълс от Харвардския институт за обществено здравеопазване за пръв път доказа, че поликарбонатните контейнери отделят бисфенол А (BPA) в течността, която се съхранява в тях. Химикалът нарушава развитието на размножителната система у животните и е свързана с появата на сърдечносъдови заболявания и диабет у хората.

Изследванията показали, че когато студенти пили студени питиета от пластмасови шишета в продължение на една седмица, нивата на бисфенол А в урината им се повишили с 69%.

Експертите предупреждават, че за бебетата има по-голям риск, защото при затоплянето на шишетата им се увеличават количествата на освободения BPA, а химикалът е потенциално по-опасен за малки деца.

Авторите на изследването смятат, че са нужни нови проучвания върху влиянието на BPA при бебетата, както и при репродуктивните заболявания и рака на гърдата у възрастни.

Европейски експерти по безопасност на храните пък смятат, че хората по естествен начин преобразуват химикала в по-безвредни вещества.

Бисфенол А се съдържа също в зъболекарските материали и пломби и в облицовката на алуминиевите опаковки на храни и напитки.

0 коментара:

Публикуване на коментар