Убиват ни с храната на пазара
от Karolina
За сиренето от палмово масло, заколбасите от пилешки човки и свински копитца и кренвиршите, дето и министерска котка не ги близва, вече се наслушахме и написахме. Четохме колко са вредни и как се отразяват на здравето ни. Но дали знаем, че някои от оцветителите в хранителните продукти могат направо да ни убият…
Именно консервантите, набухвателите, оцветителите, подсладителите и други подобни, които иначе звучат безобидно, нанасят сериозни и необратими вреди за здравето. Повечето от тях са означени с буква Е, а след нея има съответна цифра. Над 1000 са разновидностите на Е, а подсладителите са около 900 в зависимост от химичните вещества, които съдържат. В повечето държави опасните съставки са забранени. В България? Разбира се, че НЕ!
Голяма част от тях предизвикват алергии, което обяснява зачестилите оплаквания, дори още в най-ранна детска възраст. И ако алергиите не ви плашат, то рискът отрак при консумацията на някои от веществата би трябвало да ви стресне.
Върху всеки продукт е оказано с буква и цифра какво съдържа. За съжаление, те умишлено са закодирани по този начин и малко от нас обръщат внимание. Така например Е 124 е яркочервен оцветител, който може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин хора. Е 212 – калиев бензоат, може да отключи алергична реакция.
Е 127- еритрозин, червен оцветител, който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе дохипертиреоидизъм.
Е 211 – натриев бензоат, който често се използва у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията, може да причини рак. Рискът е особено висок за българската нация, понеже е всеизвестно колко си падаме по туршийката с ракийката. Същия консервант го има и в газираните напитки, но доколкото знаем, засега е премахнат единствено от диетичната кола. Според изследвания на учени тя нанася значителни вреди върху клетките на живите организми, като поврежда тяхното ДНК, има връзка и с някои ракови заболявания.
Годишно болните от рак у нас се увеличават с 34 хил., а умират – около 16-17 000 души. Според учени причината за нарастването на броя на онкоболните е именно във вредните вещества, които се съдържат в продуктите.
http://razkritia.com
0 коментара:
Публикуване на коментар