вторник, 26 май 2009 г.

След 1 юни 2009 г. инсулините на компанията „Ново Нордиск” ще продължават да се отпускат по установения ред


Край на драмата с инсулина

26 май 2009, 10:32

София, България

След 1 юни 2009 г.инсулините на компанията „Ново Нордиск” ще продължават да се отпускат по установения ред, съобщиха от здравното министерство.
Няма да се налага смяна на досега провежданата инсулинова терапия и пациентите ще продължат да ги получават в аптечната мрежа, както и досега. Лекуващите лекари ще имат възможност за избор на най-подходящото за пациентите лечение измежду всички инсулинови препарати, предлагани на българския пазар, които са с еднакво качество и ефикасност. Постигнатото решение няма да доведе до увеличаване на разходите на НЗОК, уточняват от министерството.

До нови преговори между ведомството и „Ново Нордиск” се стигна след като пациентите протестираха срещу липсата на инсулина на компанията в позитивния лекарствен списък. Според тях това щеше да доведе до лечение в болница на всеки един болен от диабет, който досега е ползвал точно този вид инсулин. От фирмата пък имаха възражения срещу цената, на която здравната каса предлагаше да купува животоспасяващия препарат. След серия преговори се стигна до днешното решение, което е в полза на пациентите. /БЛИЦ

0 коментара:

Публикуване на коментар