петък, 5 юни 2009 г.

НЗОК не заплаща напълно всички лекарствени продукти


НЗОК не финансира докрай безплатните лекарства

05 юни 2009, 10:12

София, България

След 1 юни 2009 г. изборът и достъпът на здравноосигурените лица до напълно заплащаните от НЗОК лекарства ще бъдат силно затруднени, алармират от Български фармацевтичен съюз.
Основният проблем, към момента, не е технически, както твърди Касата, а - нормативен, защото НЗОК не заплаща напълно всички лекарствени продукти с едно и също международно непатентно наименование. Съгласно Позитивния лекарствен списък НЗОК заплаща само най – ниската цена на база референтна стойност за продуктите с едно и също наименование за дневна дефинирана доза. Най-пострадали ще бъдат пациентите, които имат рецепти за напълно платени лекарства за диабет, епилепсия, паркинсонова болест, еритроцитна анемия, дисфункция на щитовидната жлеза и други заболявания, тъй като фармацевтът в аптеката не може да им ги отпусне безплатно, поради факта, че Касата не заплаща пълната им стойност. Тези пациенти трябва да се върнат при лекаря и той да им изпише друг продукт със същото международно непатентно наименование, който е напълно безплатен. Ако не желаят да си сменят терапията, пациентите трябва да си купят избрания от тях продукт на свободна продажба, предупреждават от браншовата организация.
На следващо място в Наредбата за Позитивния лекарствен списък на Министерски съвет е определено, че НЗОК заплаща за безплатните лекарствените продукти по цена на търговец на едро, като аптеките се задължават да ги отпускат без надценка. По силата на действащото законодателство и публикувания от Комисията по цените официален регистър на цените на продуктите от Позитивния лекарствен списък, цените на всички лекарства съдържат в себе си надценка за аптеките. В същото време НЗОК не заплаща надценката на аптеката за напълно платените такива. Така, определената от Комисията по цените надценка трябва да бъде платена от пациента и така наречените напълно платени лекарства вече не са напълно платени от НЗОК. /БЛИЦ

0 коментара:

Публикуване на коментар