Сиренце,кашкавалче или консерви…
от boni
Млечните продукти масово се правят от сухо мляко, предупредиха животновъди.
Производителите отказват да изкупуват суровото мляко, понеже сухото е много по-изгодно като цена и по-удобно за работа.
Ветеринарят д-р Боян Йотков от с. Цар Калоян – Разградско, който гледа и биволи, се оплаква, че мандраджията отказал да изкупи издоеното мляко, понеже сухото му излизало по 30 ст. и нямало опасност да се развали, докато за суровото плащал по 45 ст.
Според Надежда Георгиева от Националната ветеринарномедицинска служба сухото мляко не е опасно за здравето и поради това инспекторите изобщо не проверяват дали се влага в млечните продукти.
Те следят само дали това се вписва в етикетите и дали отговаря на технологичната документация на производителя.
Затова и няма никаква статистика колко от сирената и млеката на българския пазар са направени от сух продукт.
При проверките на НВМС на близо 250 мандри 42 са признали, че го влагат в производството си.
Освен това от общо 250 преработвателни предприятия само в 40 се използват растителни вместо животински мазнини.
България е първата страна в ЕС, която е разделила на отделни щандове продуктите с растителни и животински мазнини, твърди г-жа Георгиева.
Няколкомесечната акция за проверки ако не друго, поне е научила клиентите да
четат по-внимателно етикетите, смята тя.
Сиренето, кашкавалът и млякото, които произвеждат мандрите, не са вредни за здравето на хората, обобщи вчера и пловдивската апелативна прокуратура.
3 месеца ветеринарните инспектори старателно са проверявали какво се влага в млечните продукти в 41 предприятия в областите Пловдив, Стара Загора, Смолян, Хасково, Пазарджик и Кърджали.
В девет от тях като подобрители са използвани сухо мляко, млечен протеин, растителна мазнина или палмово масло.
Вложените суровини обаче са записани в технологичните документи на фирмите. Следователно няма никакво нарушение и всичко е законно.
Въпреки това прокуратурата е разпоредила до март 2010 година фирмите непрекъснато да бъдат под строг контрол.
Законът изисква това да се прави постоянно.
От НВМС също не са открили драстични нарушения и според наблюденията им съдържанието редовно се изписва върху етикетите.
Трябва да ги четем внимателно, ако искаме сиренето да е като едно време.
http://razkritia.com"НЕ" на произведеното в България !
0 коментара:
Публикуване на коментар