неделя, 21 юни 2009 г.

Плесента е вредна субстанция,която трябва да се отстрани от дома !


Плесените

и азбестът в жилищата ще ни убият преди климата !

plesen-newМиналия октомври, един месец преди Джои Спектър да роди, част от тавана на апартамента й в Бруклин започва да пада, разказва тя пред сп. “Нюзуик”. Ядосани, но прекалено заети, за да се занимават с това, съпрузите не се притесняват особено. До деня, в който донасят малкото бебе вкъщи от болницата, а съпругът на Спектър се хваща да изчисти лющещия се таван. „Той само удари тавана няколко пъти и от него падна едно голямо парче”, разказва Джои като показва голямото парче на пода, което прилича на пръст, но мирише ужасно. Доста уплашени, двамата търсят помощ в Интернет и преравят цял каталог с подходящи консултантски фирми, които идват да изследват въздуха. Оказва се, че става дума за отровна черна плесен.

Докато много природозащитници спорят колко бързо се топят ледовете по полюсите и кога ще изчезнат горите, по всичко личи, че домовете ни ще ни довършат преди това, пише сп. “Нюзуик”. Въздушно преносими частички, произлизащи от плесен, прах, боя и строителни материал причиняват сериозни притеснения, тъй като хората стават свръхчувствителни към тях. Различни контролни органи обикалят къщите от десетилетия в търсене на азбест и плесен, но повишените знания за алергените в дома ни водят до бум в индустрията за инспекции на домовете и консултации по подобни проблеми в САЩ.

Micro Ecologies - фирмата, която се отзовава на проблема на Спектър с плесента – обикновено работи с хора, които се чудят защо постоянно кихат в дневната си. А това, което следва, не е евтино. „Пълна консултация с лабораторен анализ може да струва около хиляда долара в зависимост от размера на жилището и степента на проблема”, казва за “Нюзуик” Артър Лау, главен мениджър на компанията. След това идва друга фирма, която решава проблема, а разходите може да бъдат покрити от застраховката.

Индустрията има йерархия, когато степенува опасността от миниатюрните частици. На първо място винаги е бил азбестът – строителният материал, за който още през 70-те години става ясно, че причинява рак – въпреки че той рядко се намира в по-новите постройки. Но специалистите са съгласни, че по-често срещан и по-опасен вредител е плесента. Гъбичката, от която на учените са известни приблизително 200 000 вида, често влиза в домовете през отворените врати или прозорци, приютяват се на тъмни и влажни места като кухини в стените или под килимите. „В повечето домове има малко скрита плесен, която обикновено е безвредна за неалергичните хора”, казва специалистът по почистване на домове Виктор Дамато. Това се отнася с особена сила за влажните региони като Флорида или североизточната част на Щатите. Освен това във въздуха на всеки дом се носят неща като мъртви клетки от кожата, пърхот от животни и власинки от килимите, но обикновено те са в малки и непричиняващи оплаквания дози. Центърът за контрол на заболяванията нарича носещите се във въздуха частици като спорите на плесента „респираторни дразнители”, които могат да причинят алергични симптоми с различна сила. Те се отразяват на хората по различен начин в зависимост от вдишаното количество и от предразположеността към белодробни възпаления. Продължителното излагане на големи дози може да причини затруднено дишане подобно на астмата.

Според специалистите плесента е вредна субстанция, която трябва да се отстрани от дома, въпреки че науката все още не е свързала вдишването на спорите (дори и на най-отровния вид) с нещо повече от различни степени на алергии. Но по-големият проблем според сп. “Нюзуик” е недостатъчната регулация в сферата. Тези, които изследват причинителите на проблемите, имат различно мнение за методите на тестване – дали по-добрият начин да се открие алергенът е да се взимат проби от въздуха или да се оглеждат домовете. Ако се направят прибързано, и двата подхода може да се окажат недостатъчни. По-важно е да се открие източникът на алергията – най-често капеща тръба или недостатъчно проветрение.

Стои проблемът и със сертификатите на съответните фирми. Инспектиращите за азбест трябва да бъдат одобрени от щатските и от федералните здравни власти, но за другите дразнители може да проверява всеки. „Възможно е да получиш сертификат за проверка за плесени за същото време, за което си правиш визитна картичка, казва Оуън Сивър, консултант и преподавател по медицина в щатския университет “Нортридж” в Калифорния. Трудно е да се прецени кой се справя добре”. А ако в тавана ви расте нещо странно, това не е успокояваща мисъл.

По сп. Нюзуик

ПОЛЕЗНО:

Плесените в жилищата ни могат да се победят като се боядисат помещенията с антиплесенна боя - създадена по формула за целта. Аз съм се убедила в това и препоръчвам смело този материал за осигуряване на безвредна среда в дома ни. Магазина продава този клас боя на най-добрата цена сравнено с подобни аналози от европейски клас бои. Прочетете в www.baufan-bg.com Ружа Георгиева

0 коментара:

Публикуване на коментар