сряда, 24 юни 2009 г.

Oбучават кучета да спасяват диабетици !


Във Великобритания обучават кучета да спасяват диабетици

Във Великобритания обучават кучета да спасяват живота на диабетиците, като ги предупреждават, когато кръвната им захар падне до опасно ниски нива.

Най-добрият приятел на човека вече показа, че може да надушва определени ракови клетки, а от дълго време кучетата се използват в търсенето на нелегални вещества и експлозиви. Новата им роля на помощници на диабетиците е резултат от неотдавнашно откритие, че

хиперчувствителният нос на кучетата може да усети съвсем леките промени, които настъпват, когато човек е на път да получи хипогликемична атака.

При осъществено през декември проучване от изследователи от Кралския университет в Белфаст било установено, че 65% от 212 души, зависими от инсулин, съобщават, че, когато имат хипогликемична криза домашните им любимци реагират като скимтят, лаят, лижат ги или по някакъв друг начин. В научен център в Айлесбъри, Южна Англия, треньори на животни прилагат откритието на практика, насърчавайки вродените умения на кучетата. В момента там има 17 кучета спасители на различни етапи на обучение, които ще помагат на диабетици, много от които деца.

Лондон / Великобритания

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар