понеделник, 13 септември 2010 г.

Първи иск срещу Здравната каса


Подаден е първи иск срещу Здравната каса

Видео тук.

Десетки болници се готвят да съдят Националната здравна каса за неизплатени суми за лечение. Според лекарите от болничната помощ няма никакво основание за орязвяне на бюджетите им от касата и финансовата криза в здравеопазването е изкуствено създадена.

д-р Атанас Атанасов - директор на МБАЛ Нови Пазар: - Ами вижте аз през
август пуснах писмена покана до НЗОК да бъдат платени сумите до края на месец август, тъй като не ми беше отговорено и не бяха палетени тези суми реших че единствения начин да си ги търсиме е чрез съда.

Заедно с лихвите искът на болницата в Нови пазар е за 111 хиляди лева. За онези дейности над делегираните бюджети, които са били необходими и за които касата обеща, че ще плати. Казват, обаче, че не могат и да пестят като отлагат лечението на пациентите си, защото 80 процента от тях са спешни, а останалите неотложни.

д-р Атанас Атанасов - директор на МБАЛ Нови Пазар: - До момента не сме отказвали прием на болни, тъй като аз не подписах анекса за месец август, който ограничаваше разходите за болнична помощ специално за месец август.

Болниците общо взето са принудени да съдат здравната каса. Самите директори стават подсъдни, ако не потърсят дължимите суми. Също така ако не се издължат, скоро ще трябва да спрат и работа.

Д-р Миролюб Кожухаров - директор на МБАЛ , Горна Оряховица: - По простата причина, че консумативите свършват, а доставчиците не ни дават повече и ние един конец като нямаме - с какво да оперираме. Знаете консумативите колко са скъпи и ни отказват доставки.

Освен това лекарите твърдят, че държавата в момента ги принужава да извършват финансови престъпления с фактури, които се разминават с отчетените. Събираемостта на здравни вноски тази година е по-добра от предишната. И тъй като диалогът им със здравтната каса вече се е изчерпал, единственият начин болниците да получат парите си е чрез съда. Болницата в Нови Пазар първа подаде съдебен иск срещу здравната каса. В иска е посочено, че касата не изпълнила договорните си задължения и като не е платила извършена медицинска помощ за март, април, май
и юни.

Д-р Динчо Генев - директор на МБАЛ- Харманли: - От нас се изисква да
подадем фактури за извършена дейност за месец август, сумата да не надвишава тази, която е посочена в делегирания бюджет при положение, че болниците реално са отчели в отчетите си и към РЦЗ и към други места, където даваме отчети са отчели много по-големи суми за извършена дейност.

До този момент 40 болници със сигурност са заявили, че ще съдят здравната каса. Проблемът при останалите е, че нямат пари дори да внесат гаранцията по исковете, която е 4 процента от исканата сума. А дълговете на касата към болниците до този момент е 125 милиона лева.


Автор:М. Чернева,Т. Симеонова

бнт / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар