петък, 17 септември 2010 г.

Лекарите освиркаха зам.-министър Владислав Горанов


Лекарите освиркаха зам.-министър Владислав Горанов

2 ч. след събора на БЛС при лекарите дойда зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Той обясни, че е дошъл, за да прочете писмо от финансовия министър Симеон Дянков. Владислав Горанов обаче бе бурно освиркван.

В залата се чуха реплики: „Вън от България", „Кой го е канил този човек"!? Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обяви почивка, за да се успокои ситуацията, след което Владислав Горанов си тръгна от събора. На излизане той обясни, че неразплатени 125 млн. лв. ще бъдат платени през първото тримесечие на 2011 г. Предложението на Министерството на финансите от вчера беше тези пари да бъдат платени до края юни 2011 г. 125-те млн. лв. ще бъдат разплатени от бюджета за следващата година. „Ще вземем предвид при съставянето на разчета на бюджета за 2011 г. тези 125 млн. лв., така че да не се стига до настоящата ситуация", каза Владислав Горанов. Той обясни, че пари ще бъдат дадени на болници, сключили анексите. Останалите могат да си търсят правата по „законно установения ред". Очаква се след почивката съборът на БЛС да продължи с конкретно обсъждане на датата за ефективни протестни действия.

Днес се провежда извънреден събор на БЛС, който се очаква да определи дата за протестните действия на лекарите. "Нагласите определено са за протест и предполагам, че това ще бъде взето като решение", категоричен бе д-р Райчинов. Той каза, че по предложението на Министерството на финансите до края на юни следващата година да се платят дължимите 125 млн. лв., означава доставчиците да затворят всички болници, да има спрат сметките, защото не могат да чакат 9 месеца. По думите на Райчинов, през това време след като няма пари в болницата, не могат да се плащат и заплати.

сега / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар