петък, 17 септември 2010 г.

Лекарите организират национален протестен митинг на 15 октомври 2010 г.


Лекарите организират национален протестен митинг на 15 октомври 2010 г.

Символът на едно фалирало управление

Символът на едно фалирало управление

Символът на едно фалирало управление

Автор:Мая Данчева

© Снимка: БГНЕС

Лекарите започват символичен протест, реши извънредният събор на Българския лекарски съюз. От днес медиците ще носят протестни лентички. На 4-ти октомври болниците ще подадат в съда искове срещу здравната каса за дължимите суми, които тя не им е изплатила. На 11 октомври лекарите ще проведат по места регионални протестни митинги.

На 15 октомври в София ще има национален протестен митинг. Ако не се намери решение на проблемите, Българският лекарски съюз, съвместно със синдикатите, ще започне подготовка на ефективен национален протест.

По рано председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов предложи протестът на лекарите да започне от днес с поставяне на черни лентички в знак на траур за здравеопазването в страната. Той призовава лекарите да носят черните лентички и "хората да знаят, че здравеопазването у нас е погребано".

Решението на БЛС бе взето, въпреки новото предложение на финансовото министерство да плати дължимите 125 милиона лева за доплащане на извършените през годината медицински дейности до март следващата година. Този срок беше съкратен с 3 месеца, след като вчера финансовият министър Симеон Дянков предложи плащане до средата на следващата година.

Появата на заместника на министър Дянков и председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Владислав Горанов на лекарския събор предизвика буря от освирквания, викове и недоволство сред лекарите. Новото предложение още повече възмути медиците, които цяла година чакат парите, които са изработили.

Заради шума никой в залата не успя ясно да чуе, че в новото предложение дължимите 125 милиона лева ще бъдат заложени в бюджета за следващата година. Но за да ги получат болниците отново има условия.

"В края на 2010 година ще осигурим по 80 милиона месечно за финансиране на болничната помощ, като за първото тримесечие на следващата година, 125-те милиона, които са отчетени и неразплатени тази година, ще бъдат разплатени. Трябва да се има предвид, че тези средства ще бъдат разплатени само на тези лечебни заведения, които приемат новите правила на работа и сключат анексите въвеждащи някакви рамки," посочи Горанов.

От думите на Горанов обаче не стана ясно дали и как ще получат парите си от онези болници, които не подпишат анекси към договорите си. Делегатите на извънредния лекарски събор взеха решение по-рано да прекратят обсъжданията и по-скоро да гласуват кога и как ще започнат протестни действия.

В залата бяха отправени и предложения за оставки на финансовия министър Симеон Дянков, заместник-министъра на финасите Владислав Горанов, министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, а ако това не се случи лекарите да предприемат безсрочен протест до оставката на премиера.

бнр / Бг Таймс


Лекарите освиркаха зам.-министър Владислав Горанов


Медиците замеряха с бутилки от минерална вода Владислав Горанов

Още:

Полицейска държава - Най-много харчим за полиция и отбрана !!!

0 коментара:

Публикуване на коментар