сряда, 29 септември 2010 г.

Проф.Борисова подаде оставка


Проф.Борисова подаде оставка, освободиха я за "несправяне със задълженията"

29.9.2010,zdrave.net

България отново си търси здравен министър. В деня, в който призна, че здравното министерство е заложник на финансовото, проф. Анна-Мария Борисова се раздели с министерския пост. Изненадващата новина дойде минути след като проф. Анна-Мария Борисова лично обясни пред журналисти след заседанието на Министерски съвет, че оставката й не е обсъждана. „Моята оставка, както на всеки министър, е в джоба ми и тъй като нямам джоб, тя е в папката ми”, каза тя на нарочна пресконференция и подробно разясни плановете си за реформа. Броени минути по-късно, на финала на същата пресконференция, шефът на правителствения пресцентър съобщи, че оставката на проф. Борисова е приета от премиера Бойко Борисов.

Официалното съобщение на правителствената пресслужба гласи, че оставката е приета "поради несправяне на проф. Ана-Мария Борисова със служебните й задължения във ведомството и породилото се като следствие напрежение при осъществяване на реформите в националната здравноосигурителна система".

Самият Борисов заяви вчера в интервю за Канал 3, че здравеопазването е „единственият трън в петата” му и „единственото ми тежко болно място, където буксуваме”. „И ако Борисова не се справи, ще сложа друг и тогава ще успея”, отсече премиерът.

Тази сутрин пък проф. Борисова атакува финансовия министър Симеон Дянков заради неизвършеното до момента остойностяване на медицинските услуги и заяви, че от здравеопазването не могат да се правят икономии.

Последният скандал в здравеопазването е свързан с изтичането на информация за готвената от министерството концепция за здравеопазването за следващите пет години, в която фигурираше и въвеждането на доплащане. Самата проф. Борисова обясни пред bTV тази сутрин, че документа, който все още не е бил довършен, й е бил поискан от шефката на кабинета на премиера Борисов г-жа Румяна Бъчварова и впоследствие се озовал при синдикатите.

Оставката на Анна-Мария Борисова идва и ден след като от БСП и ДПС обявиха, че до края на седмицата ще внесат искане за вот на недоверие към правителството именно заради политиката в здравеопазването. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък посъветва преди дни премиера да парира вота, като смени здравния екип. Вчера и от СДС поискаха оставки в здравеопазването и обявиха, че кредита им на доверие към проф. Борисова се е изчерпал.

Проф. Анна-Мария Борисова бе предложена за здравен министър на 7 април, когато лекарите протестираха навръх професионалния си празник, и положи клетва на 21 април, след като 148 депутати подкрепиха кандидатурата й. След по-малко от 6 месеца на поста, тя може да се брои и за министъра с най-кратък престой начело на здравеопазването, ако не смятаме Емил Таков от служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г.

Първите коментари за оставката са скептични доколко тя ще реши проблемите в здравеопазването.

Оставката е знак за достойно поведение от страна на проф. Борисова, смята председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Протестите на лекарите през октомври обаче остават на дневен ред, стана ясно от думите му. Д-р Райчинов отбеляза, че лекарите искат основно оставката или поне отстраняването на финансовия министър Дянков, който всъщност управлява пряко здравеопазването и на практика обезсмисля поста на здравния министър.

Опозицията също няма да отмени намеренията си за вот на недоверие, фокусиран върху здравеопазването, стана ясно минути след оповестяването на оставката. Ексминистърът д-р Евгений Желев от БСП обясни, че вотът е срещу цялостната политика на кабинета в здравеопазването, а здравното министерство напоследък е превърнато в дирекция на финансовото.

Нигяр Джафер от ДПС пък отбеляза, че вотът няма да бъде отложен, защото един от мотивите за него е именно кадровият провал на управляващите в здравеопазването. 8 души си отидоха само за една година от ръководни постове в здравеопазването, посочи тя.

Оставката на проф. Борисова се оказва недостатъчна и за сините депутати, които иначе декларират подкрепа за правителството. Това не е достатъчно, нов екип трябва да поеме целия сектор, смята д-р Ваньо Шарков от СДС. Според Мартин Димитров пък, оставката е добър знак, но сините няма да лансират свой представител за поста, стана ясно днес.


The sensible road

Премиерът е приел оставката на министър Анна-Мария Борисова

бнр

Изненадващо от Министерския съвет информираха, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на здравния министър. Минути по-рано професор Анна-Мария Борисова каза, че премиерът не е искал нейната оставка, въпросът не е обсъждан и на политическо ниво в партия ГЕРБ, но по думите й - всеки министър си носи оставката в джоба и ако му бъде поискана, ще я даде.

В рамките на около час въпросът с оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова се превърна от тема, която въобще не е била поставяна във факт. На пресконференция пред журналисти, в опит да обясни идеите си за доплащане в здравеопазването, Борисова заяви, че в ГЕРБ оставката й никой не е искал: "Не знам, не съм питала, но моята оставка, както и на всеки министър е винаги в джоба му. Тъй като нямам джоб, тя е в папката ми."

На въпрос поискала ли е оставката в крайна сметка на вчерашното заседание на Изпълнителната комисия и затова ли е сега Цецка Цачева тук, професор Борисова отговори, че не е ставало дума.

Анна-Мария Борисова излезе от залата за пресконференции в Министерския съвет като действащ министър. И около 30-40 минути по-късно на друга пресконференция, директорът на пресцентъра Николай Боев обяви изненадващо: Бойко Борисов приема оставката на здравния министър. На въпроса кога въобще е била подадена тази оставка, той отговори: Преди 15 минути.

Всички политически партии, които досега изразиха мненията си окачествяват действително подадената и приета оставка като новина.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че това е един добър знак. Според него засега вотът на недоверие, който готвят ДСБ и ДПС се обезмисля с подадената оставка и е важно да се направи нов екип, ръководещ здравното министерство, който действително да направи здравна реформа. На въпрос дали Синята коалиция ще предложи своя кандидатура за здравен министър, Мартин Димитров беше категоричен, че това няма да стане и заяви, че хората са избрали ГЕРБ и ГЕРБ трябва да определи следващия здравен министър.

От ГЕРБ за коментар потърсихме Лъчезар Иванов, който преди това беше председател на Здравната комисия и зам. председател на Народното събрание, а сега е само член на Здравната коминия. Той каза, че от нас журналистите е научил новината и отказа всякакви коментари.

От страна на социалистите Янаки Стоилов заяви, че това наистина е новина, но вот на недоверие ще има, тъй като готвеният вот на недоверие не е бил само към проф. Анна-Мария Борисова, а към цялото правителство, към премиера, към финансовия министър и разбира се към здравния министър. Той също заяви, че се очаква един нов екип, който също да направи реформата.

бнр / The sensible road


:::

Шоу в предаването "Панорама" по БНТ - Видео:Далавераджийката Анна - Мария завряна в кучи г.з от Миков

Download Anna - Maria and Mikov - 17.09.2010.avi from FileFactory.com

Въпрос от изтрещялата далавераджийка :
Анна - Мария:Лекарите от Западна Европа отиват в Америка за повече пари,лекарите от Източна Европа отиват в западна Европа за повече пари,само у нас никой не идва !

Символът на едно фалирало управление

Символът на едно фалирало управление

Символът на едно фалирало управление

0 коментара:

Публикуване на коментар