събота, 18 септември 2010 г.

Медиците замеряха с бутилки от минерална вода Владислав Горанов


Гневът на лекарите се стовари върху финансов зам.-министър

Медиците замеряха с бутилки от минерална вода Владислав Горанов, който бе дошъл да им съобщи поредните финансови обещания на кабинета

Ана Атанасова

Ситуацията в здравеопазването излиза от контрол. Гнева на лекарите изпита най-напред зам.-министърът на финансите и шеф на надзорния съвет на здравната каса Владислав Горанов, който бе мощно освиркан и замерян с бутилки от минерална вода на събора на Българския лекарски съюз вчера. Съборът беше свикан извънредно, за да реши дали и кога да има протести заради орязаните пари на болниците.

Делегатите на БЛС поискаха оставките на финансовия министър Симеон Дянков, Владислав Горанов и здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова "за несправяне с вменените им по закон действия по провеждане на политиката на здравеопазване". Другото решение, прието без нито един глас "против", беше за старт на протестни действия. Началото ще е от днес - лекарите ще носят черни лентички като символ на смъртта на здравеопазването. На 4 октомври ще бъдат внесени съдебни искове от над 40 болници към НЗОК за дължимите им пари от март до юли. На 11 октомври ще се проведат регионални протести, а на 15 октомври - национален протест в София. След това на правителството ще бъде даден 10-дневен толеранс, в който да изпълни исканията на лекарите за повече пари и изплащане на дължимото. Ако те не бъдат удовлетворени, ще се премине към подготовка на ефективен национален протест съвместно със синдикатите.

Вчера делегатите на събора изобщо не желаеха да чуят какво има да им каже Владислав Горанов. Зам.-министърът се появи, докато течаха изказвания на делегати от различни части на страната, в които се описваше апокалиптичната картина по болниците. При влизането му лекарите от дъното на залата започнаха да викат "у-у-у-у", което се усилваше и стана масово, докато Горанов стигна до трибуната. Той беше дошъл, за да прочете пред събора писмо от министър Симеон Дянков, в което се обещават още 65 млн. лв. за болнична помощ до края на годината. Здравната каса обаче вече дължи на лечебниците 125 млн. лв. за отчетено, но неизплатено лечение от март до юли тази година. Освен това от август парите им са намалени с нови 10-20% в сравнение с предните месеци и обещаните от вицепремиера средства са крайно недостатъчни.

"Кой го е канил?!", "Вън от България!", "Оставка!", се чуваше от всички страни на залата. Когато представителят на властта започна да говори, от залата към него полетяха няколко празни бутилки от минерална вода, лекарите скочиха на крака и започнаха да дюдюкат. Въпреки това Горанов стоически изчете писмото от Дянков и едва след това си излезе.

"Реакцията на лекарите е нормална, защото са емоционално заредени", коментира сдържано извън залата Горанов. Но той не обясни откъде ще дойдат обещаните 65 млн. лв., тъй като не се предвижда актуализация на бюджета на здравната каса. "Болниците ще си получат неизплатените 125 млн. лв. догодина, а парите ще са в бюджета за 2011 г.", каза Горанов. Бюджетът за 2011 г. обаче предвижда едва 70 млн. лв. увеличение спрямо тази година.

Подобна реакция на събор на лекарския съюз се случва за пръв път. Преди година лекарите ръкопляскаха на министър Симеон Дянков, когато той уважи събора им, за да им разкаже каква здравна реформа замисля правителството. Тогава обаче още не беше ясно, че основният момент от промените се състои в драстично намаление на парите за лечение.

През седмицата премиерът Бойко Борисов заподозря бойкот на шефове на държавни болници, тъй като те отсъстваха, когато той откриваше нова апаратура в общинската Първа градска болница. Борисов дори разпореди проверка защо ги няма.


Вестник "Сега" / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар