сряда, 30 юни 2010 г.

"Няма да водя дебат", отговори Борисова и се прибра в сградата на Министерския съвет


Лекари и пациенти протестират пред Министерския съвет

Анна Мария Борисова отказва да води дебат

Мартина Бозукова

30 Юни 2010

Пациенти и лекари протестират пред сградата на Министерския съвет срещу делегираните бюджети на болниците и тежкото състояние на сектора. Присъствието беше рехаво въпреки, че на протеста дойдоха и пациенти от провинцията.

Протестът се подкрепя и от Българския фармацевтичен съюз, откъдето сигнализираха, че получават жалби от пациенти за неизпълнение на рецепти заради нередовни плащания на НЗОК към аптеките.

Около час след започването здравният министър проф. Анна Мария Борисов излезе при протестиращите по заръка на премиера Бойко Борисов. Пациентите я запознаха със своите притеснения, свързани с делегираните бюджети и исканията си.

"Системата трябва да бъде реформирана. По този начин не работи", заяви Борисова пред протестиращите.

Теодора Захариева от Българския пациентски форум обаче й опонира, че по начина, по който тръгват управляващите системата няма да проработи.

Борисова заяви, че не говори за делегираните бюджети, а реформите, които започват в болниците. Захариева попита какъв е срокът за осъществяването им и последва отговор от министъра, че "за един ден не става".

Борисова даде пример с диагностичносвързаните групи, които трябва да заменят клиничните пътеки. В Германия те били въвеждани десет години, а в Португалия – пет. По думите й обаче 1/3 от подготовката за болничната реформа е свършена. Министърът се съгласи, че клиничните пътеки са недофинансирани, но според нея всеки добър мениджър ще се справи с наличния болничен бюджет.

Захариева попита какво ще се случи с българския пациент докато трае реформата и Борисова заяви, че той ще бъде "обгрижен".

"Ние не мислим така", заяви Захариева.

"Няма да водя дебат", отговори Борисова и се прибра в сградата на Министерския съвет.

Тя обаче взе декларациите на протестиращите и се очаква по-късно техни представители да бъдат приети от премиера Бойко Борисов.

"Делегираните бюджети ще затруднят достъпа на пациента до лечение и той ще бъде поставен пред алтернативите да си плаща или да обикаля от болница на болница, докато открие коя разполага с бюджет да го лекува", посочи Захариева.

Според нея пациент не трябва да престоява повече от месец в листа на чакащите. По думите й това е стандартът, определен от експерти.

Захариева заяви, че пациентите ще отнесат проблемите си до посолствата на страните членки на ЕС в България. Секретарят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания Иван Димитров дори каза, че хора с тежки болести ще тръгнат по посолствата и ще искат политическо убежище с мотива, че са подложени на геноцид.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза от своя страна, че последното място, на което искат да бъдат лекарите, е улицата, но искат нормални условия за работа и сигурност. Той съобщи, че вече постъпват сигнали, че се плащат по 80% от заплатите на лекарите, тъй като няма от кои други разходи в болниците да се направят икономии.

"Демотивацията на лекарите при това положение е гарантирана", заяви Райчинов.



медиапул / Бг Таймс

0 коментара:

Публикуване на коментар