вторник, 15 юни 2010 г.

Приемливото решение е да се запази сегашната схема на изплащане на болничните листове


Хасан Адемов: Приемливото решение е да се запази сегашната схема на изплащане на болничните листове

Приемливото решение е да се запази сегашната схема на изплащане на болничните листове. Това каза пред Агенция „Фокус” депутатът Хасан Адемов, член на Комисията по труда и социалната политика
По думите му – твърди се, че промяната на схемата е временна мярка, която има за цел да накаже некоректните работници и служители за това, че ползват осигурителни права.

При положение, че над 75 % са тези, които коректно и законно ползват правото на отпуск по болест, няма как с такива мерки отнемане на обезщетение да наказваме коректните, защото те нямат никаква вина. Става въпрос и за това, че благодарение на тази мярка, се постига фискална цел и тя е 50 млн. лева повече за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Второто, което е важно, е че през годините намалявахме осигурителната вноска за фонд Общи заболявания и майчинство от една страна, от друга страна увеличавахме размера на обезщетението, например платеното майчинство. Няма как този фонд да издържи и това е истинският проблем, посочи той.

По думите на Хасан Адемов трябва да се прилагат мерките в законодателството – проверка на режима на всеки един болничен лист. По-добре е да се наблегне на контрола, отколкото да се наказват хора, които нямат никаква вина. Има европейска практика за отлагане на обезщетението за безработица, но едва ли бихме се сравнили със стандарта в Полша, Германия, Австрия, Франция – държави, които имат далеч по-високи обезщетения, които могат да компенсират този изчаквателен период – затова според него на този етап трябва да остане досегашният режим.

Хасан Адемов определи като екзотично предложението за изплащане на три дни по 50 % от работодателите. Според него предлаганите схеми означават прехвърляне на отговорностите на държавата и държавното обществено осигуряване върху обикновените хора и губене на права.
Има и обективни и субективни причини да се трупа платен годишен отпуск. Разбирам проблемите, които имат отделните ведомства, защото нямат тези пари. Въпросът може да бъде решен коректно с времеви график, в който или да се ползват тези обезщетения, или да се платят, например до края 2011 г., както и оттук нататък това да не се случва. Според депутата вина за този проблем имат всички правителства от 1989 г. насам.

iaf / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар