четвъртък, 24 юни 2010 г.

Кукуто пак си е куку ! Вари го,печи го-остава си куку !


Борисова:След 10 г. ще ни лекуват бабички

"Две трети от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница", обави здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на Българския лекарски съюз.

По думите й това означава, че личните лекари не си вършат работата. Според нея всеки четвърти българин е влизал в болница.

47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29, съобщи здравният министър.

По думите й реформата има за цел да преобразува леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници.

Преди да представи визията си за реформата в здравеопазването, проф. Борисова обясни на лекарите, че е напуснала хубавата си работа и е станала администратор, защото всеки ден със съпруга й вечер, като се прибирали от работа, си разказвали колко са неудовлетворени от професията.

По думите й накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, има нужда от промяна. Тя първо щяла да се случи в болничната помощ до края на годината.

През 2011 г. пък щяло да се мисли за електронно здравеопазване и здравноосигурителната система.

Прогнозата на проф. Борисова е, че след 10 г. „ще ни лекуват баби и дядовци".

Тя даде за пример ендокринологията, където 76% от лекарите са от 40- до 60-годишна възраст. По думите й наличието на пенсионери води до дестабилизация на здравеопазването. Статистиката сочи още, че 14% от всички лекари са в пенсионна възраст, а 15% от работещите нямат специалност, съобщи Дарик радио.

Болничните структури, които предстои да бъдат преструктурирани, ще получат финансиране от 295 милиона лева, от които 147 милиона лева са за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия.

Според нея има четири условия за преструктуриране на болничната система – ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.



д.бг / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар