сряда, 9 юни 2010 г.

Медиците в Пловдив негодуват срещу липсата на направления


Лекари:Кой ще сменя памперсите на здравния министър ?

Медиците в Пловдив негодуват срещу липсата на направления !

В Пловдив вече всеки пациент си плаща за изследвания, а десетки лекари са глобени със суми между 100 и 10 000 лева от здравната каса, защото са дали повече направления за изследвания на свои пациенти. Решението е потвърдено и от Конституционния съд.

По тази причина от тази сутрин болните заплащат цялата сума на всеки преглед и на всяко изследване. Пред поликлиниките цари хаос от изнервени болни, които се отказват от своите джипита, защото винят тях за създалата се ситуация.

Мария Павлова си плаща здравните осигуровки редовно. Тази сутрин тя отишла на лекар, който й назначил хормонални изследвания.

"Вместо изследванията ми да бъдат поети от здравната каса, се наложи да платя 200 лева от собствения си джоб. Живеем в истински абсурд", каза пред Dnes.bg потресената пациентка.

"С платените прегледи реално се нарушава конституционното право на всеки пациент – да има достъп до гарантирана здравна помощ", обясни директорът на ДКЦ 1 в Пловдив д-р Георги Кръстев.

Според него обаче лекарите са в безизходица, защото Конституционният съд е постановил, че при изчерпан лимит от направления, дори и пациентът да е здравноосигурен, трябва да заплаща за необходимите изследвания.

"На моите пациенти обяснявам, че като се разболеят, или трябва да платят, или трябва да са се разболели в началото на тримесечието", допълни шефът на асоциацията на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев.

Заради парадокса медиците от Пловдив изпратиха днес декларация до президента, премиера и Народното събрание, в която настояват проблемите с направленията да бъдат решени.

Според тях според сега действащите наредби на всеки българин се полага по половин талон за изследване на година.

Днес лекарите попитаха: "Кой ще сменя памперсите на новия здравен министър след време, когато всички напуснем и отидем да работим в чужбина?".

И докато медиците търсиха отговор на този въпрос, от големите болници в Пловдив започнаха да правят списъци за плановите операции, защото се страхуват от налагането на санкции.

"Наясно сме, че направленията не стигат, но не можем да направим нищо", коментира пред Dnes.bg директорът на РЗОК-Пловдив д-р Борис Джурджев.

Той обясни, че ръцете им са вързани, защото изпълняват решения на Националната здравноосигурителна каса.

Пловдивските лекари предупредиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени до 30 юни, ще обявят ефективна стачка и ще затворят поликлиниките и болниците в града.д.бг

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар